Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

288 syf.
·
Puan vermedi
·
12 günde okudu
Bir Kadının Uyanışı
Yazarın kendisi için teolojik olduğuna inandığı bir çalışması. Önsöz’de diyor ki Alice Walker: “Tanrı’nın ataerkil erkek üstünlükçü olandan ağaçlara, yıldızlara, rüzgara ve diğer her şeye pagan bir dönüşümüdür birçok okuyucu için kitabın niyetini gizleyen: Hayat bir manevi tutsak olarak başlayan, ama hem kendi cesareti hem de başkalarının yardımıyla kendinin, tıpkı Doğa’nın kendisi gibi, şimdiye kadar bir hayli uzaktaymış gibi algılanan ilahi olanın ışık saçan bir ifadesi olduğu idrakine özgürleşerek varan birinin geçtiği çetin yolu keşfetmek” Yine dinin, dinlerin ve geleneklerin kadın düşmanlığının güzel yansıtıldığı bir kitap. Erkek elinden çıkma olduğu belli olan kutsal sayılan her türlü kitaba çok güzel bir başkaldırı olduğunu düşünüyorum bu “Sevgili Tanrım” diyerek başlanan kitabın. ______ Zaten babası bildiği bir insanın kendisine tecavüzü ve bu tecavüzden doğurduğu 2 çocukla başlayan bir kitap için pek de bir şey söylenemez. Ataerkil sistem içerisinde aşağılanan, hor görülen, Simone de Beavoir’nın da söylediği gibi İkinci Cinsiyet olarak görülen Kadınların, özellikle baş karakterimiz Celie’nin hayatından, kendisinden verdiği fedakarlıkları ve bu İkinci Cinsiyet, Öteki olarak görülen kadınların kendilerini bulma bir nevi uyanışını anlatıyor kitap. Bunu anlatırken de siyahileri kullanıyor kendisi de bir siyah olan Alice Walker. Bunun nedenini o zamanlarda feminist hareketlerin siyah kadınları ikinci plana atmasından kaynaklandığını ve bunu vurgulamaya çalıştığını aynı zamanda aşağılanan siyah ırkın yine kendinden olan kadınları da kendilerinin aşağıladığı gibi aşağılamasını da vurgulamaya çalıştığını düşünüyorum. ___ Simone de Beavoir ve özellikle incecik kitabıyla herkesin anlaması için yazdığı kitabı olan “Herkes için Feminizm” in yazarı Bell Hooks’u okuyanlar bilir ki feminizm, sosyal medyada görülen tabiri caizse feminazilikten çok farklıdır. Kadınlar için pozitif ayrımcılık istemez, kadın ve erkek herkesin eşit olduğunu ve eşit muamele görmelerini savunur. Bell Hook feminizmin ne olduğunu çok güzel ifade eder: “ “cinsiyetçiliği, cinsiyetçi sömürüyü ve baskıyı sona erdirmeye çalışan bir hareket” _______ Renklerden Moru kitabı da çok başarılı feminist eserlerden birisi. Gerek yazım üslubu, gerekse cümleler bakımından hem akıcı hem de anlaşılması kolay bir kitap. Okunması kolay fakat konusu nedeniyle içinizi acıttığından bir o kadar zor olan, Yer yer ırkçılığın da eleştirildiği içinize işleyecek olan bu kitabı herkesin okuması için tavsiye ederim. İyi Okumalar!
Renklerden Moru
Renklerden MoruAlice Walker · Doğan Yayınları · 2019698 okunma
·
27 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Adem okurunun profil resmi
Kadınlar ve Sosyalizm
Kadınlar ve Sosyalizm
Sharon Smith bu kitabında Amerikan Feminzminin çelişkili noktalarına değinmişti. Ve yönetimin medyayı da arkasına alarak nasıl karşı bir propaganda yürüttüğünün altını çizmişti. Amerikan kadın hareketinin kendi içinde çelişkili davranışları olduğunu bu ve benzeri kitaplardan okuyoruz, lakin sadece orada değil her ülkede durum aynı. Yeni gelişen bir harekette sınıf farkı olan kadınların bir arada yer almasını zorlaştıran koşullar kolay kolay aşılamıyor. Amerika'da bu siyah beyaz ayrımı ile yapılmışsa Avrupa'da işçi burjuva ayrımı ile yapılmıştır mesela. İncelemeniz için teşekkürler Alice Walker'a denk gelmemiştim daha önce.
J okurunun profil resmi
Haklısınız kesinlikle! Ne yazık ki medya her şeyde olduğu gibi bu konuda da bir düşman, ve bunu besleyen yine kadın erkek farketmeksizin tüm insanlar olabiliyor. Kadınlardan nefret eden erkekler ve erkeklerden nefret eden kadınlar ve yine cinsel yönelimlerden nefret eden birtakım insanlar aslında en büyük tehlike. Ben de bu kitabı hiç duymamıştım, en kısa zamanda alıp okuyacağım çok teşekkürler!
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.