···Okunma: 26 Nisan 2020 02:46 (SPOİ İÇERİR)
(Az önce yazdığım incelemeyi 2.kez yazmak zorunda kalıyorum çünkü kaydetmedi ve aynı şeyleri yazabileceğimi pek sanmıyorum.)
Sabahattin Ali'nin tüm romanlarını okumuş biri olarak bu romanı beklentilerimi karşılamayan ilk romanı diyebilirim.Romanlarını okurken sadece okumuş olmazdım ,olaylara tanıklık eder ,olayı yaşardım. Ama bu kitabında bunları hissetmedim.
Kitap Macide ile Ömer arasında olanları anlatıyor. Ömer'in kararsızlıklarını , Macide'nin kendi içerisinde çatışmalarını fark edeceksiniz.
Bir vapur yolculuğunda Ömer Macide'ye tutulur ve aralarında bir şeyler olmaya başlar.Kısa zamanda bazı sebeplerden dolayı evlenip (!) beraber yaşamaya başlarlar. Olaylarda bu birliktelikte ortaya çıkmaya başlar. Ne Ömer Ne Macide tahmin ettikleri kişiliğe sahip kişilerdir. Birbirlerine ilaç olacaklarına daha çok yara açan kişilerdir. Bu yüzden ilişkileri bazı çalkantılı dönemlerden geçer.
Ömer çevresine hayır diyemeyen bir kişi olduğu için Macide bu duruma kızar ama bunu belli etmez. Belki etseydi böyle olmazdı ama bunlar için artık çok geç . İkisi de farklı yollara doğru savruluyordu.
Yine hayır diyemediği gecelerden birinde yaşananlar Macide'yi bazı şeylerin farkına varmaya götürür. Bu gecede gizlenmiş duygular ortaya çıkar.
Bedri...Macide'nin ortaokuldan öğretmeni. Sadece bir öğretmen-öğrenci ilişkisi değildi onların arasındakiler. Gizli bir sevgi,hoşlantı, belki aşk...
Her şeyin farkına varan Macide , o gecenin sabahında bir ayrılık mektubu yazar. Bu mektup maalesef Ömer'e verilmez. Belki de bir ağırlık olarak kalacaktı o mektup...
Ömer...Polisler tarafından içeride tutulduğu zaman bazı şeylerin farkına varan Ömer.. Verdiği karar bazıları için bazıları için kötü.
Karar en çok kimin yararına oldu karar verilmiyor. Macide'ye kavuşacak Bedri mi, hayatına yeni yolda devam edecek Ömer mi yoksa hem ayrılık içinde hem de bir birliktelik içine giren Macide mi?..
O mektup sahibine ulaşsaydı neler olacaktı kimse bilemiyor. Sadece bir tahmin ..
Peki Ömer ve Macide'nin birbirine hissettikleri neydi? Onları bir yapan, birbirine çeken şey neydi bu kadar kısa sürede? Bu kadar kolay biten şey? Neydi , Ne?..
Kimine göre sevgi belki hoşlantı. Belki aşk... Bu kadar kolay mı hissedilir bu duygular ? Bu kadar basit mi? Hemen bitecek, başka kıyılara yanaşacak kadar?
Kitabı okuyacaklara iyi okumalar :)
"...hayat böyle iki adım ilerisi bile görülmeyen sisli ve yalpalı bir denizdi. "