Dönüşüm; farklılaşmanın toplum tarafından nasıl karşılandığını somutlaştırarak anlatan; insandan böceğe dönüşen Gregor Samsa'nın hikayesi. Gregor'un değişimine yüklenen anlam; kişiden kişiye, dönemden döneme hatta yaştan yaşa farklılık gösterecek niteliktedir. Bu baskalaşımı, bir insanın herkes gibi olmaktan vazgeçmesiyle ortaya çıkan bir başkaldırı olarak düşünebilirsiniz. Veya bir insanın iç dünyasının degişimiyle "kendine ve çevresine yabancılaşması" olarak da görebilirsiniz. Yazar metamorfozla insanın farklılaşmasının doğurduğu sonuçları göstermek istiyor. Kitabı sayfa sayısının azlığından dolayı aradan çıkartayım düşüncesiyle okursanız eğer, yazarın verdigi mesajları anlamakta güçlük çekebilir; hikayeyi basit bularak yarıda bırakabilirsiniz.
Kafka'nın böcek metaforunu kullanmasını şu şekilde açıklayabiliriz; böcek insanlar tarafından sevilmeyen, pis ve itici bulunan bir hayvandır. Toplum, herkesten farklı olan birini "insan yerine" koymayıp, bir böceğe bakar gibi bakar ve dışlar. Yazarın bir böceğin iç güdülerini büyük bir ustalıkla anlatması da takdire şâyandır.
Gregor'un bir sabah uyandığında kendini böcek olarak görmesiyle başlar hikaye.Samsa'nın dönüşümünü görenler bunu büyük bir şaşkınlık ve korkuyla karşılarlar. Müdürü onu görmeye gelir ve bu şekilde devam edemeyeceğini söyleyerek Gregor'un işine son verir. Yalnızca, 17 yaşındaki kız kardeşi abisine sahip çıkar ve onunla ilgilenir. Kız kardeş, işe başlayıp "toplumun bir parçası" olduktan sonra abisinden uzaklaşır ve onun evden gönderilmesini ister.
Gregor bu dışlanma yüzünden yavaş yavaş kendi kabuğuna çekilir. Geçirdiği bu başkalaşım onun işe gitmesini, insanların arasına karışmasını hatta odasından çıkmasını bile engeller. Bu şekilde epey bir yalnızlaşıp, psikolojik çöküntü yaşayan Samsa, sessiz sedasız terkeder dünyayı. Ve bu terkediş çevresini üzmez daha da ötesi sevindirir.
Peki biz bir sabah böcek olarak uyansaydık nasıl hissederdik? Kitap bittikten sonra oturup bu sorunun yanıtını düşünebilirsiniz. Empati kurabilmek dileğiyle...Keyifli okumalar
-KUDRET ASLAN-