2020 6. kitabı
GÖĞÜ DELEN ADAM / ERICH SCHEURMANN "Eğitim yüzünden sağlığını yitirmemiş ve henüz doğal duygularını koruyan hataya açık bu Güneydenizi yerlisinin basit düşüncelerine ve bakış açısına kulak verelim. O, bizim tanrılarımızı kendi ellerimizle yok edip yerine ölü tabutlar koyduğumuz dünyamızı tanımamıza yardım ediyor." Bu kitapta beyaz adamın yaşantısını Güneydenizli bir yerlinin ağzından dinliyoruz. Onunki halkına bir sesleniş. (Gerçi Samoa'daki Tiavea'nın Kabile reisi Tuiavii bu konuşmayı hiç yapmamıştır ama bir taslak şeklinde kendi yerli dilinde yazmıştır ve bu taslak Almancaya çevrilmiştir.) Halkına seslenişinde şöyle diyor: Beyaz adam mutluluğunu, hüznünü, duygularını taştan yarıklara hapsediyor. Para uğruna mutluluklarını, vicdanlarını, yitiriyorlar. Hatta sevincinden, karısından çocuğundan olanlar bile var. Paralarını canı pahasına korurlar. Büyüklerinden öğrendikleri budur. " Daha doğar doğmaz para ödemeye başlarsın. Öldüğünde de, öldüğün için ailen para ödemek zorunda kalır. Ayrıca bedenin toprağa verildiği için ve mezarına senin adına dikilen taş için de para ödemek gerekir." Beyaz adamamın bir sürü "şeyi" vardır. Ama "hiçbir şeyi" yok. Beyaz adamın hiç zamanı yoktur. Sürekli yakınırlar niye biraz daha zamanları olmadıkları için. " Sanıyorum ki, çok sıkı tuttukları için zaman, ıslak elden kayan yılan gibi akıp gidiyor ellerinden." " Oysa zaman sessiz ve uysaldır, huzur ister, güneşin altında döşeğinde uzanıp yatmak ister. Papalagi ( Beyaz adam) zamanı tanıyamadı, anlayamadı. Bu yüzden, o kaba gelenekleriyle hor kullanıyorlar onu. ... ( Sesleniş devam ediyor.) Bize normal gelen şeylerin bazıları aslında ne kadar garip. Yaptıklarımızı, yaşantımızı sorgulaya sorgulaya geri gitsek yaptıklarımızın mantıklı bir nedeni var mıdır? Aslında yapmamız gereken başkaysa ve biz bize dayatılanı yapıyorsak? "Bize,ışığı getireceğinize inandırmıştınız." " Oysa sizin niyetiniz bizi de kendi karanlığınıza çekmekti! " "Alman yazın tarihinde ilk kez, Avrupa'yı egzotik bir mekan olarak gören bir yapıt çıkmıştı ortaya."
Göğü Delen AdamErich Scheurmann · Ayrıntı Yayınları · 202017,1bin okunma