···Okunma: 26 Nisan 2020 15:19 Kitabı altı ayda bitirdim ama kitaba kötü demek için söylemiyorum bunu. Günümüz kitaplarına göre çok ağır ve gülmek üzerine olan diyalogları, taşların incelemeleri, ve tamamen tarihsel kilise ve mezhep savaşları kendi iç çekişmeleri papanın eleştirilmesi Fransiskenler,Dominikler, türlü türlü mezhepler ve ayrılıkların çatışmaları. .. Gerçekten de kitabı okumak için kapsamlı bir ortaçağ kilisesi bilgisi gerekli ancak bu kısım ilgimi o kadar az çekiyordu ve o kadar kitabı bitirme arzusuna kapılmıştım ki bu bölümlere rağmen okumayı sürdürdüm. Arada 11 - 12 tane kitap bitirdim fakat aralıklı olarak okumayı da sürdürdüm...
Kitabın cinayetleri araştırdıkları bölümleri ise etkileyici bir gizem uyandırıyor. Olaylar hem tahmin edilebilir hem de her an bilimsel iz sürme teknikleri üzerine açıklamalar ile birlikte soru cevap diyalogları ile hem düşündürüyor hem birlikte hesap yaptırıyor hem açıklıyor yeni sorular sorduruyor... Burada bir spoiler vermiş gibi olacak, kilercinin sorgulanması sahnesi ömrümde yer etti. Çok etkileyici sorgucu çok etkileyici cevaplar ve analizler vardı bu bölümde. Zaten tüm kitap çok etkileyici analizler içeriyor fakat çok fazla alıntı, dipnot ve çok fazla kişi var romanda.
Dili eski. Dili eski ne demek zaten anlamakta zorlandığınız Latince ve İtalyanca kelimelerin yanısıra Türkçe olan kelimeleri bile sözlükten defalarca kez araştırıp öğrenmek zorunda kaldım itiraf etmeliyim ki kitabımın üzeri notlarla doldu. Bir kaç örnek vermek gerekirse sakınımlı, akkor, kösnü, tasım, tevdi etmek, sayrıklık, mertek, katafalk,... Türkçe olarak bile zorken ekstra zorlaştırılmış gibi...
Aslında kilise bölümleri olmasa hayatımın kitabı olabilirdi ama çok zor okuduğum için bir numaram olmayacak bir kitap. Belki bizlerin tarih bilgisi eksikliği nedeniyle, belki ilgi alanım dışı olduğundan bu bölümler yıprattı beni. Neden yıprattı çünkü cinayetler de bu kilise mezhep savaşları üzerinden yürüyordu. Ve anlamak zorundaydınız. Anladım mı? Çoğunu anladım sanıyorum. Yine de ilginiz yoksa zorlanmanız kaçınılmaz oluyor.
Bu bölümler harici sevgi üzerine aşk üzerine bazı değerli eski kitaplardan alıntılar ile bizleri içine çekmeyi başarıyor.
SPOILER Yine kitaba köylü hayatını, fakirliklerini ve hayatta kalmak için neler yaptıklarını eklemeyi unutmamış, ihtiras eklemeyi unutmamış, günahlar dolu dizgin zaten manastır içinde yaşanan her şey günah... Böyle bakılınca sürükleyen bir yanı da vardı.
Okumaya değer,belki de mükemmel...
Belki bir solukta okumadım ama bir solukta okunabilecek bir romanı özümseye özümseye okudum.
Yine de bu kadar Hristiyan mezhep kavgası sapkınlık papa kilise sohbeti yordu beni! Okumak isteyene bol şans!
Sevgilerimle