2020 80. kitabı
Okudugum 4.Osman Balcigil romani.Beni etkileyen ve sarsan bir roman oldu.Bilenler bilir Osman Balcigil romanlarinin dil ve anlatimindaki kuruluk romanlarinda bekledigim etkiyi pek uyandirmadi taki hepimizin filmini ve sarkisini cok iyi bildigimiz ama romaninin yazari hakkinda hicbir fikrimin olmadigi Suat Dervis'le karsilasana kadar.Vay be Suat Dervis diye bir kadin varmis dedirtti her cumlesi bana Aci olan,genc Turkiye Cumhuriyetinin bu degerli evladini yok saymasi,kiymetini bilmemesi.Ne zaman ki Suat ulkeyi yonetenler gibi dusunmemeye baslamis,onlara "Hayir Beyler ,bu yaptiklariniz yanlis!Boyle olmaz !"demisti iste o zaman,fisi prizden cekilmis.Degerli yazarimiz,cani gibi sevdigi ulkesinde horlanmis,asagilanmis,hapis yatirilmis bir baska deyisle,zorunlu goce mecbur birakilmis Peki kim bu Suat Dervis? Hayata agzina altin kasikla merhaba diyen bir pasa torunu.Son nefesini yoksulluk icinde verirken uzerinde sarayli annesinin hediyesi ipek sabahlik ortulu mucadeleci bir kadin.Henuz 15 yasindayken Sultanahmet mitingine izlemeye gittigi Halide Edip hayrani bir genc kiz.. Almanya'da Suzet Doli adiyla Almanlarin,Fransa'da Suat Dervish adiyla Fransizlarin kalbini calan uretken bir yazar.Son donemlerinde gozleri gormese bile elinden kalem hic dusmeyen bir yazma askina sahip bir kadin. Yasadigi donemin kuskusuz en iyi gazetecisi,en cok okunan romancisi olan Suat Dervis'in soluk kesen dramini Ipek Sabahlik'ta gipta ederek,sasirarak okuyacaksiniz Suat Dervis'le beraber 1.2 Dunya savaslarini,Vietnam savasini,1960 Darbesini ulkede yasananlari tek partili donemi Babiali yokusunu birlikte cikacaksiniz.Romanda kimler yok ki Mehmet Rauf'lar,Yusuf Ziya Ortac,Nazim Hikmet....gibi dusun ve edebiyat aleminin onemli isimleriyle yolunuz kesisecek Keyifli okumalar.
İpek SabahlıkOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20173,201 okunma