Kısa ama çok etkileyici bir kitap olduğunu düşünüyorum. Elinize almanızla okumanız bir oluyor, okudukça merak uyandırıyor. Konusuna gelince; bir cinayet romanı ancak bu romanı diğer cinayet romanlarından ayıran nokta, cinayetin işleneceğini herkesin bilmesidir. santiago nasar, onu öldürecekleri gün, piskoposun geleceği gemiyi karşılamak için sabah saat 5.30'da kalmıştı."
haydaaa, bu nasıl kitaptır yahu, kurgusuna bayıldım. kimin öldüğünü ve kimin öldürdüğünü bilerek okuduğumuz cinayet romanı. Kurban Santangino Nasar, cinayetten bir gün önce evlenen angela vicorio'nun bekaretini kaybetmesinden sorumlu tutulur ve angela'nın ikiz ağabeyleri kız kardeşlerinin namusunu temizlemek için Santangino Nasarı öldürmeye karar veriler. Ancak ikizler bu cinayeti işlemek istemediklerinden herkese açıkça Santanginoyu öldürceklerinden bahsederler. Kasabada cinayetten tek habersiz kişi santanginodur.Romanla ilgili en çarpıcı ayrıntılardan biri, romanın sonuna kadar kimsenin Santiago’yu uyarmamış olmasıdır şüphesiz. Herkes cinayetten haberdardır fakat hepsinin kendince bir sebebi vardır Santiago’ya bundan bahsetmemek için. Hiçbiri kaçınılmazı değiştirmek için uğraşmaz, kılını kıpırdatmaz. Başka bir çarpıcı ayrıntı da cinayetin tamamen bir isme bağlı olarak işlenmesidir. Suçunun bilincinde olduğu ve ona göre tedbir aldığı ihtimali göz önünde bulundurulur hep. Gerçek suçlunun o olmayabileceği ancak cinayetten çok sonra fark edilir. "bana bir önyargı verin, dünyayı yerinden oynatayım" kitabın özeti kesinlikle budur. Cinayet, bir delil üzerine değil tamamıyla bir varsayım üzerine gerçekleştirilmiştir. Dikkat çeken ayrıntılardan biri de roman boyunca cinayetin gerçekleşmesine sebep olan tesadüflerdir. Durumu öğrendiği zaman ise iş işten geçmiş olacaktır. Angela’nın bu olay hakkında hiçbir ayrıntı vermeyip sadece olayın kendisinden bahsetmesi, Santiago Nasar’la daha önce yan yana bile görülmemesi ve en ufak bir ipucu bile bulunamaması insanların Santiago’nun bir hiç uğruna öldürüldüğünü düşünmelerine sebep olmuştur. Olayın aslıyla ilgili yapılan en yaygın dedikodu, Angela’nın gerçekten sevdiği birini korumak için Santiago’nun adını söylediğidir. Fakat gerçekten ne olduğu asla öğrenilememiştir. Aslında santiga'yı bütün kasaba öldürmüştür..