·191 syf.····Okunma: 05 Mayıs 2020 04:45 2020-20 Asuman Güzelce' nin Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışmasında 1. Olan eseri Sessiz Göç ; Doğu Türkistan'dan Afganistan' a oradan Türkiye'ye ulaşan bir göç hikayesinin ortağı yapıyor bizi. Kuyaş adında bir kadının üzerinden Doğu Türkistan' da yaşanan insanlık dramını insanın iliklerinde hissettirecek bir anlatımla gözler önüne seriyor. Çaresiz kalan insanların son çare olarak başvurduğu göçe , soluksuz olarak eşlik ediyor ; göç yolunda kaybedilenlere sizin de yüreğiniz yanıyor. Çaresizligin sonucu olarak gerçekleşen göçün aslında çare olmadığına yüreğiniz yanarak şahit oluyorsunuz . Kitabın sonunda uzun yıllar hayalinin kurulduğu Türkiye 'ye ulaşılması bir nevi sizi rahatlatsa da yitip gidenleri düşündükçe son derece anlamlı bir hüzün kaplıyor içinizi. Daha öncede söylemiştim. Türk romancılar Hitler zulmünden kaçan yahudi vatandaşların hikayelerinden güzel eserler ortaya koydular. Bunun yanında Balkan , Kırım, Türkistan göçmenlerinin hikayelerinden de çok derin , okunası ve okutulası eserlerin meydana gelebileceğini .Bunun en güzel kanıtlarından birisi bu kitap oldu , bu konularda daha fazla eser verilmesi dileğiyle şuanda bile Çin zulmü altında bulunan Doğu Türkistanlı soydaşlarımızın yitiklerine rahmet , kalıp mücadele edenlerine kuvvet diliyorum. Bu gibi eserler sayesinde Tam Bağımsız Doğu Türkistan için yeterli alt yapı oluşturulacaktır.