Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

419 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Köksüz olmaz, olamaz!
Tanpınar'ı okumak insana yeni ufuklar açabilir çünkü yazarın derin bir fikir dünyası var. Entellektüel birikimi yüksek yazarımızın cümlelerinin çoğunun altını çizerken buluyorsunuz kendinizi ve her zaman söylediğim gibi kelime daarcığınızın ve bu vesile ile kavrama yeteneğinizin de gelişeceğini eklemek isterim. Hali hazırda çok güdük bir kelime hazinesine sahip olmamız bizim en büyük kayıplarımızdan birisi diye düşünüyorum. Huzur romanı diğer Tanpınar eserlerinde olduğu gibi içinde geçmiş, şimdi ve gelecek bakımından toplumsal yaşamımızı irdeleyen bölümlere sahip. Huzurdan ziyade bir huzursuzluğu temel alan roman Mümtaz ile Nuran'ın aşk hikayesini merkeze oturtarak, bir çok meseleye değiniyor. Bundan evvel okuduğum Aydaki Kadın kitabında ve bunda bir yemek (İçkili ve batı tarzı) etrafında karakterleri toplayan yazar onların fikirlerini, bakış açılarını veriyor bize. Bu fikir verme hususu ve belli konular zaman zaman uzayıp sıksa da kaliteli metin okuduğunuz için görmemezlikten gelebilirsiniz. Benim en dikkatimi çeken; Cumhuriyet dönemi ile birlikte ay çiçekleri gibi yüzünü batıya dönen toplumumuzun -biz abartıp kökümüzü de dönmeye çalışmışız- arafta kalmışlığının işlenmesi. Tanpınar köklerimizden beslenerek geleceği inşaa ettiğimiz taktirde müreffeh bir yaşam nizamı, modern bir medeniyet inşa edebileceğimizi dile getiriyor. Bu kitapta bir zamanlar ülkemizde resmen yasaklanan Türk Musikisi'ne hayranlığı bariz görüyoruz. Aşıkların İstanbul'u ve içindeki manevi mekanları gezmesi de tesadüf değil elbette. Cami ve türbeler, Şeyh Galipler, Tasavvuf geleneği gibi bizim köklerimizde var olan sanat ve mekanları aşıklara gezdiren Tanpınar, topyekün eskiyi tü kaka ilan edip, sadece medeniyet ve modernlik olarak batıyı referans alıp taklit etmeye çalışan münevverlerimizi ve toplumun bir kesimini adeta uyarıyor: Köksüz olmaz, olamaz! Batı dünyası reformlarını yaparken geçmişine sövmedi! Hülasa toplumsal irdelemeler, gelenek ve göreneklerimizden kopuşumuz, karakterin psikolojik gel gitlerini merakla okuduğumuz Huzur romanı içinden okuyan herkes farklı bir çıkarım yapacaktır. Mutlaka okumak lazım. Kalın sağlıcakla.
Huzur
HuzurAhmet Hamdi Tanpınar · Dergah Yayınları · 201916,4bin okunma
·
21 görüntüleme
Divanı elzem okurunun profil resmi
Hocam kaleminize sağlık inanın daha bugün Huzur üzerine bir makale yazdım ve birçok yerde aynı konulara değinmişiz. Kesinlikle sabır isteyen bir kitap. İçerisinde, aslında aşkı fon olarak ele alıp dönemin zihniyetine dair birçok sorunu barındıran bir eser. Kiii Tanpınar gibi üstadın kaleminden böyle şeyleri okumak ne âlâ bir eylemdir. Garpı şark ile yoğurmak ve bunu yaparken de kendi damgamızı basmamız gerektiğini üstüne basa basa dile getirmiştir Tanpınar. Dolayısıyla bu eser okuyanlara bir dönem yaşamış olduğumuz kimlik kaybına ışık tutacaktır. Tekrardan kaleminize sağlık.
Ahmet Karayün okurunun profil resmi
Çok teşekkkür ederim, aynı çıkarımlarda buluşmamız harika. 🤗
Bilal aydın okurunun profil resmi
Okadar güzel anlattınızki resmen anlatmak istediğim herşey bu yazıda vardı.ahmet hamdi tanpınar kitapları insani zenginleştiren bir dünya diyebilirim Selam ve saygı ile...
Ahmet Karayün okurunun profil resmi
Beğenmenize çok sevindim azizim. Sevgiler. 🤗
Mustafa Başer okurunun profil resmi
Tanpınar, Edebiyatın Salvador Dalisí'dir. Zaman eğilip bükülür satırlatında. Aynı zamanda akademisyen kimliği, öğretmen edasıyla öğretir dünü, bugünü, yarını. Harika tespitler hocam; Huzur'un en öz kriminal incelemesi diyebilirim. Ağzınıza yüreğinize sağlık. Saygılar.
Ahmet Karayün okurunun profil resmi
Edebiyat üstadından geçer not aldıysak ne mutlu hocam. 🤗
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.