Serkan

@MsrkN
2020 5. kitabı
Altıncı Koğuş, taşra kasabasındaki bir akıl hastanesinde geçmektedir. Eser eğitimli hasta İvan Dmitriç ile doktor Andrey Yefimiç’in arasındaki dialoglar ve felsefi tartışmalar ile şekillenmektedir. Çehov bu kısa öyküde iki farklı insan tipi çizmektedir. Yaşanılan topluma yabancılaşma vurgusu yapılmaktadır. Eğitimli hastamız İvan Dmitriç içinde bulundukları son derece kötü şartlara, var olan bu kokuşmuş düzene ve adaletsizliğe karşı çıkmaktadır. Bu süreçte doktorumuz bu düzensizliği değiştirmek için tabiri caizse parmağını bile kıpırdatmaz ve sorunları hep yok sayar. Hastası ile yaptıkları dialoglardan keyif almasına karşın düşüncelerine kayıtsız kalmaktadır. Doktor Andrey Yefimiç yaptığı hataların farkına vardığında ise artık çok geçtir. Öykü farklı bir sonla bitmektedir. Yazarın en bilindik öyküsü olan Altıncı Koğuş, dönemin Rusya’sında yaşanan ekonomik sorunları, adaletsizlikleri ve toplumsal duyarsızlığı anlatmakta ve aynı zamanda bir nevi deliliği sorgulamaktadır. Öykü tarzını sevenler için sürükleyici bir eser. İyi okumalar.
Altıncı KoğuşAnton Çehov · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202687,3bin okunma