Medine

@Medos
Kitabı ve filmiyle ilgili karışık yorum ( az spoi içerebilir!)
2018 51. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2018 14:22
Geçen gün Hakkari'de Bir Mevsim'i izlemiştim. Hoşuma gitti. Kitapla birebirdi diyebilirim.İzlerken "kim bilir ne zorluklarla filmi çekmişlerdir" diye birçok kez aklımdan geçirdim. Sanki film değil de gerçek hayattan bir kesite tanık oluyormuşum hissiyle izledim. Beni en çok etkileyen şeyler; üstüne kuma gelen kadının çaresizliği, hasta çocuğun abisinin öğretmenden ilaç yerine portakal istemesi ( çünkü kardeşi portakalı hiç yememiş) , en sonunda öğretmenin öğrencilere "size öğrettiklerimi unutun" minvalindeki konuşmasıydı. Aslında öğretmen çoğu kez öğrenci konumundaydı. Ayrıca öğrencilerin bildikleri Türkçe kelimelerinin sadece çevrelerinde gördüklerinden ibaret olması ayrı bir öneme sahipti benim için. Çünkü kelime haznemiz gördüklerimizle, duyduklarımızla sınırlıdır. Bunu da filmdeki o sahne kanıtlıyor. Bu arada kitaptan sonra filmini izlemek güzel olabiliyormuş. Normalde sadece kitapla sınırlı kalma taraftarıyım. Çünkü okuyucu okuma esnasında uçsuz bucaksız bir hayal gücüne sahiptir. Her ne kadar betimlemeler olsa da okuyucu yine de geri kalan yerleri istediği şekilde hayal edebilir, düşünebilir. Ama dediğim gibi bu düşünceme karşın kitapla film paralel olduğu sürece o kadar da sorun olmayabiliyormuş. Not: Kitabın şiir şeklinde yazılmasına bayılmıştım.
Sinema
Hakkari'de Bir MevsimFerit Edgü · Sel Yayıncılık · 201714bin okunma