2020 22. kitabı
Herkese merhabalar. Yaklaşık iki buçuk yıldır kitaplığımda okunmayı bekleyen bir kitaptı Bayan Peregrine'in Tuhaf Çocukları. Ama sonunda şeytanın bacağını kırıp okumayı başardım. Neden bu kadar uzun süredir okumadığımı merak edebilirsiniz. Şöyle ki: Ben bu kitabı aldıktan kısa bir süre sonra yanlışlıkla bir booktuberın yorumunu izledim. Kitabın klasik fantastik kitaplar gibi olduğunu ve pek etkilenmediğini söylemişti. Tabii bu yorumu duyunca bende bir ön yargıdır oluştu ki sormayın... Bu sebeple uzun bir süre kitabı okumaya elim gitmedi. Birkaç ay önce isteksizce okumaya çalışmış ama başarısız olup kitabı ilk on sayfada bırakmıştım. İki üç gün önce bu sefer kendimi biraz gazlayarak kitaba başladım ve gördüğünüz üzere kitabı bitirmeyi başardım :) Şimdi yorumuma gelelim. Ama öncesinde konudan spoiler vermeden bahsetmeye çalışacağım. Karakterimiz Jacob, küçüklüğünden beri dedesinden hikayeler dinleyerek büyür. Bu hikayelerde özel yeteneklere sahip çocuklar, canavarlar ve bir de kuş vardır. Ancak Jacob büyüdükçe dedesinin hikayelerinin gerçekliğini sorgulamaya başlar ve biraz daha büyüdüğünde de dedesine inanmadığını ve anlattıklarının masal olduğunu söyler. Ta ki, dedesinin büyüdüğü yeri görmeye gidip hikayelerin aslında gerçek olduğunu anlayana kadar. Kitabın konusu çok iyi bana kalırsa. Ama kitabın gidişatı tahmin edilebilir. Kitabı okurken açığa çıkan sırlar karşısında nadiren şaşırdım ve bu durumda da kitaba kendimi çok kaptıramadım. Beğenmediğim yerlerden bir diğeri ise, anlatım tarzı. Karakterimiz Jacob on altı yaşında birisi. Ama kitapta bazen öyle yerler var ki sanki daha küçük bir çocukmuş gibi gösterilmeye çalışılıyor. Sanki birkaç yıl önceki Jacob'un gözünden okuyormuşuz gibi. Ayrıca kitapta bazı yerlerde gereksiz betimleme var. Bir olay oluyor diyelim ki bir taşı 10.kattan aşağıya bıraktık ve düşüşünü izliyoruz ve siz bu düşüşü anlatırken gidip o anda yukarıda uçan kuştan bahsediyorsunuz. Ne alakası var iki olayın? İşte kitabı okurken de aynen böyle ''Ne alaka?'' dedim. Bazı yerlerde de olayı edebileştirme çabasına girilmiş de o yüzden betimleme yapılmış gibi geldi bana. Asıl betimleme olması gereken yerde olaylar çat diye olup biterken gereksiz yerde lafın uzatılması kitaptan biraz daha kopmama neden oldu. Kitabın konusu gerçekten güzel ve ilginç ama anlatım tarzı sadece BAZI yerlerde saçmalaşıyor. Ki gördüğüm kadarıyla yazarın ilk kitabıymış diğer kitapları daha iyidir belki. Kitabı beğendim ama sevdim diyemem. Seriye belki devam ederim. Şu an elimde diğer kitapları yok. Olsaydı bile merak uyandırıp hemen ikinci kitabı okumama neden olacak bir ilk kitap değildi. Kitabı çok yerdim gibi oldu ama bu, kitap hakkındaki benim düşüncem. Her kitap kendisini okuyan her bir insana farklı şeyler düşündürtür, yaşatır, hissettirir. Bu yüzden her kitap için dediğim gibi; gelin, bir de siz kendi gözlerinizle bu evreni keşfedin ve hissedin. Keşfedin ki kitap için kendi sesinizi duyun. Keyifli okumalar ve sağlıklı günler dilerim :)
Bayan Peregrine'in Tuhaf ÇocuklarıRansom Riggs · İthaki Yayınları · 20207,2bin okunma