Tarih sahnelerinden asla Türk silinmez. Eğer birilerini silmek gerekirse de bu yalnız Türk'e mahsus bir iştir. Türk düşünür, savaşır. Türk 'ün esir düşmüş hâli bile umuttur. Asla umudunu yitirmez ve savaşmak için yaşamaz. Yaşamak için savaşır. Zalim değildir.
Bizans'a sormuşlar: Kırmızı rengini tarif edebilir misin? diye
Bizans şarap bardağını göstermiş.
Türk'e sormuşlar aynı soruyu: Türk boynunu bükmüş cihan-ı ömründe ilk defa vesselam aklına zul düşerse ya zillete uğratır arsız milleti ya da mazinin hatıralarıyla imanına secde eder aziz Türk milleti. Türk uzun bir sessizlikten sonra aziz başını kaldırmış.
" Bizim töremizde Arif olana târif lüzum etmez. Arif olmayan da tarifelerden mâna payı çıkaramaz. Ama mânâ çıkarmaya niyet edip sualimin tertipine gönül verdi isen sana yanıtını ben değil mâzi versin. Küçük bir obadan önce Beylik sonra Devlet ve İmparatorluk kurmuş. Yetmemiş üstüne Cumhuriyet'i ilan etmiş. Kısa zamanda büyük işler başarmış. Muasır medeniyetin ortasına adını altın harflerle yazmış Türk 'e soracak başka soru bulamadın mı da böyle cevabı malum mevzularla oyalarsın beni bre gafil. Kader bize al rengini gözümüzün önünde ölen kandaşlarımızın akan masum kanlarıyla tanıtti. Kader bize al rengini namusuyla gelin edilen kızın başına örtülen al duvakla gösterdi. Beline bağlanan al kuşakla. Hakikat bu ya Allah kimseye kaldıramayacağı yükü yüklemez. Türk milleti gibi yüreği pek yavuz bir millete de bu dertler fitraten tabi görülmüş Hakk tarafınca."
Kitabın tam olarak ismi "Osmanlıya Bakmak-Osmanlı Çağdaşlaşması" aslında.
Yazar bu kitapta çok güzel bir ders öğretiyor aslında bize adından da anlaşıldığı üzere.
YANİ ÇAĞDAŞLAŞMAK DEMEK BATIYA YÖNELİM DEMEK DEĞİL AKSİNE ÖZÜNE YÖNELİM DEMEKTİR.
ÖZÜNÜ EN İYİ ŞEKİLDE KORUYAN ÇAĞDAŞTIR.
Ama burjuva kısmının çağdaş anlayışı içi Türk Cismi Fransız olan
şahsiyet ve kılık kuşamda dolaşan kişiler manasına geliyor.
Batı'nın faideli ilimleriyle ve aynı zamanda milli benliğimizi koruyarak teknojik gelişmelerinin müteakibi olmaktır bizim için esas çağdaşlaşma.
Var olan çağa ayak uydurmak Çağdaşlık değildir. Taklitçilikle modernleşmeyi birbirine karıştırmayın demek istiyor yazar bize burda.
#71214265#74310020#74366198
Aklıma kendi yazdığım bir şiirin ilk 2 Mısrası geldi hemen durun sizle de paylaşayım:
《Uyan Atam uyan sensiz yüreğimiz karanlık bir dehliz
Türkler özünü unuttu hepsi ya yürüyen bir Arap ya İngiliz 》
Malesef ki durum böyle. Islamlaşmayı Araplaşma. Modernleşmeyi Batılılaşma sandık.
Kitabın başı tarihteki savaş sahneleriyle başlıyor. Hemen hemen genel hatlarıyla her konuya değinilmiş. Alıp okumanızı tavsiye ederim. Özellikle ekonomik doktrinler üzerinde hassasla durmuş yazarımız. 93 harbi sahnelerini anlatırken gözlerim doldu.
Sıfır bilgi ile girip aşırı bilgi ile çıkabileceğiniz harika bir kaynak arşiv. Çok keyif ve verim aldım okurken.