İhtiyar yine bildiğimiz gibi
2020 2. kitabı
Okunma: 11 Mayıs 2020 22:56
Bunu okuyorsanız az çok Buk'un nasıl birisi olduğu hakkında az da olsa bilginiz vardır diye düşünüyorum ama yine de çok kısa bi özet geçicem bilgisi olmayanlar için. Daha önce hiç Bukowski okumadıysanız önce gidin "Ekmek Arasını"nı okuyun. Küçük yaşlarından itibaren gerek babasından gerek annesinden sürekli şiddet gören, dışlanan, hiç sevilmemiş, ilgi gösterilmemiş yaşlı ihtiyarımız Buk'un hikayesi hiç istemediği şekilde başlamış oluyor. Genç yaşlarında takındığı umursamaz ve isteksizlik geri kalan tüm ömrünü şekillendiriyor. Erken yaşta içmeye başlayan Buk sürekli küfür eden, huysuz, sürekli bi kavga halinde(tam anlamıyla baş belası) sürekli bi' yaramazlık peşinde koşan bir çocuk olup çıkıyor, birde bu yaramazlığı yüzünden babasından dayak yiyor, ileri ki yıllarda bi meslek öğrenemeyen Buk kalan tüm hayatı boyunca üçüncü sınıf işlerde kendisini harap ediyor ve eline geçen her parayı içmeye ve düzüşmeye harcıyor. Evet kadınları düzmeye ve içmeye(tüm parasını) harcıyor tüm parasını, bazen yemek yemiyor içebilmek için o derece bi içici bir ihtiyar bu Buk. Neyse işte bu kitap da Buk'un o zamanlar bazı gazete ve dergilerin haftalık köşelerine yazdığı o ufak hikayelerin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş. Kitapta bazılarının midesini bulandıracak düzeyde Buk'un kendi cinsel yaşantısı argolu bir dille anlatılıyor, düz bir şekilde. Ama kitabın biz okurları ilgilendiren o kısımları değil tabii ki. Amacımız; yaşlı ihtiyarın o hikayelerin arasında bizlere, bizim gibilere verdiği sinsice yerleştirilmiş tavsiyeleri yakalamak. Tek cümle, tek paragraf mutlaka işinize yarayacak bir şeyleri buluyorsunuz. Kitap edebi kaygı duyulmadan yazıldığı için okuması çok kolay zaten 200 sayfadan az, çok kısa sürede okuyabilirsiniz. Hangimiz şiddet görmedik ? Hangimiz dışlanmadık ? İşte bizim ihtiyar da bunların bizzat içinden yetişmiş ve kendisini bu bataklıktan sağ kurtaramamış birisi. Onun yaptığı yanlışları yapmamız için okuyun kardeşlerim. Biraz gerçek yaşamı okuyun, gerçekten o çamuru o lağımın kokusunu hissedin. Bukowski öyle bir yazar. Olabildiğince faydalanın bu ihtiyardan.
Pis Moruğun NotlarıCharles Bukowski · Parantez Yayınları · 20182,438 okunma