Puan vermedi·172 syf.····Okunma: 13 Mayıs 2020 16:01 Kitabı okumaya başladığınızda karşılaştığınız argo ama değişik kelimeler ve anlatılan vahşet insanı gerçekten de dehşete düşürüyor. Sebepsiz yere yapılan kötülükler karşısında “neden ya neden bir insan bu kadar kötü olur ki?” diye sormadan edemiyorsunuz.
Yazar Anthony Burgess in kendisine kanser teşhisi konup bir yıllık ömrün kaldı dendikten sonra o süre zarfında karısını geçindirebilmek için yazdığı beş kitaptan birisi de Otomatik Portakal. Ve sonra yazarımıza pardon bir yanlışlık olmuş hastalar karışmış siz kanser değilsiniz sağlıklısınız dendiğinde neler hissetti acaba? Her neyse bu sayede yazar epey ünlü olup edebiyat dünyasına girmiş.
Kitabımız “iyilik ve kötülük” kavramlarını “şiddet,suç ve ceza” üçgeninde değerlendiren bir roman. Yazıldığı dönem düşünüldüğünde bir suçlunun devlet tarafından ıslah edilme biçimini ve sonuçlarını hayali bir gelecek atmosferi çizerek hicveden bir roman diyebiliriz.
Kahramanımız Alex kanunsuz anlamına gelen isminin hakkını fazlasıyla veren dört kişilik çetesiyle geceleri sokaklarda terör estiren, şiddetin ve vahşiliğin her türlüsünü seven, üreten ve uygulayan ama klasik müzik de seven özellikle Beethoven ve 9. Senfoni ye ayrı tutkun olan bir ergendir.Çetenin özellikle iyi ve zararsız insanlara sadece kendi zevkleri için yaptıkları şeyleri okurken kendimi bazı kavramları düşünüp sorgularken bulduğumu söylemeliyim.
Bir süre sonra çete içindeki liderlik çatışmaları sonucunda Alex’in yolu beklenildiği üzere hapishaneye düşer ve asıl hikaye bundan sonra başlar.Hükümetin suçluları topluma kazandırmak için yaptığı deneysel çalışmalara gönüllü olarak katılan Alex başına geleceklerden habersizdir. Hapishanedeki rahibin dediği gibi “iyilik kişinin içinden gelir. Kişi iyiliği seçebilmelidir. Kişiye seçme hakkı tanınmazsa, o kişiliğini yitirir.” Bakalım bizim Alex’ in başına bu insanlık dışı çalışmanın sonucunda neler gelecek? Alex’ in artık kendine ait duyguları ve düşünceleri, özgür iradesi olacak mıdır? Yoksa Otomatik Portakal- Makineleşmiş İnsan mı olacaktır?
Anlatıcımız Alex’ in gözünden acımasız, alaycı, toplum değerlerini küçümseyen,sıra dışı,saldırgan ve yıkıcı bir portre çizen ama benim içimde nedense Alex bu kadar kötü değil aslında şimdi iyileşecek, merhamete gelecek diye hep ümit ettiğim roman sürpriz sonlu...
Herkese keyifli okumalar dilerim kardeşlerim!Not: Kitabın filmi de var tavsiye ederim.