Puan vermedi·106 syf.····Okunma: 02 Mart 2020 13:45 Alice: buradan gitmek için bana hangi yolu izlemem gerektiğini söyler misin?
Cheshire Kedisi: nereye gitmen konusunda iyi bir anlaşmaya bağlı bu.
Alice: neresi olduğunun önemi yok!
Cheshire Kedisi: o zaman hangi yol olduğunun da bir önemi yok.
Alice: sonunda herhangi bir yere varsın da.
Cheshire Kedisi: elbette varacaksın. Eğer yeterince uzun yürürsen..
Alice Harikalar Diyarında kitabını bir çoğumuz çocuk masalı olarak bilse de aslında kitap fantastik bir çocuk kitabı olmasının yanında; mantık, matematik ve diyaloglardaki derin felsefi anlamlar nedeniyle esasen yetişkinler için yazılmış gibi duruyor. Zaten kitabın yazarı da bir matematikçiymiş.
Masalımız, kahramanımız Alice in “Geç kaldım geç kaldım” diyerek önünden geçen beyaz bir tavşanın peşi sıra gidip tavşanın girdiği delikten aşağıya bakarken içeriye düşmesiyle başlıyor. Alice uzun bir düşüşten sonra fantastik bir dünyaya düşer fakat kendisi bunun farkında değildir. Karşılaştığı konuşan hayvanlarla olan diyaloglarında aslında içsel sorgulamalar, korkular, kararsızlıklar ve hayaller vardır.Ormanın içinde yolunu bulmaya çalışırken karşısına çıkan pek çok nesne onunla konuşur ama Alice hala aradığı cevabı bulamaz, kendisi de bazen küçülür bazen dev gibi olur halden hale şekilden şekile girer.Başına çok tuhaf olaylar gelir nereye düşmüştür böyle? Bu olaylar O na ne anlatmak istiyordur? Cheshire kedisi ve tavşan nereye kaybolmuşlardır, kraliçe Alice in kellesini de uçuracak mıdır ? Kim bilir?
Evet sevgili okuyucu fantastik ama bir o kadar da düşündüren masalımız hepimizin içinde bir yerlere dokunuyor orası kesin. Bakalım senin yolun nereye götürecek seni yeterince uzun yürüdüğünde? Kitabın ince olması sizi yanıltmasın, içerik anlamı epey ağır basar. Bana herkesin baş ucu kitapı olan Küçük Prens i hatırlattığını söylemeden geçemeyeceğim.
Hepinize keyifli okumalar dilerim.