Puan vermedi·318 syf.····Okunma: 14 Mayıs 2020 23:02 Rivayete göre Ömer Hayyam'ın kendisinden 5000 altın dinar istediğini duyunca şaşkına dönen vezir şöyle demiş : - Ben bile o kadar para almıyorum, biliyormusun. - Gayet doğal diye yanıtlamış Hayyam. - Niyeymiş? - Çünkü koca bir asırda benim çapımda bir avuç alim çıkar taş çatlasa. Ama her sene senin gibi 500 vezir bulunup göreve getirilebilir. NİŞABUR'lu Ömer Hayyam sınırsız bir zeka ve tartışılamaz bir deha... AMİN MAALOF kitabını dört bölümden oluşacak biçimde tasarlamış olsa da ben iki bölüm olarak tanımlayacağım. Ömer Hayyam ekseninde geçen ilk iki bölüm ve anlatıcı konumunda bulunan Benjamin O. Lesage’ı dinlediğimiz son iki bölüm.
Burada şüphesiz Ömer Hayyam‘ın hayatının bir kesidine şahit olduğumuz ilk iki bölüm çok daha zevkli ve heyecanlı. Çünkü ne kadar yakınımızda olsa da bilmediğimiz bir tarih ve coğrafyayı tanımak; çoğunluğu kurgu olsa da bir kısmı yaşanmış olan olaylara ilk elden tanıklık etmek; siyaset, din, bilim, felsefe gibi konulara bolca değinilmesi gibi faktörler kitabı oldukça çekici kılıyor. Kitapta anlatılan Ömer Hayyam 'a ait el yazması kitabın Titanikle beraber yok olması da ayrı bir hüzne sebep oluyor.