Biraz spoiler içerir.
2020 23. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2020 13:10
Müthiş bir intikam hikayesiydi. Ef sa ne ! Dantes’in yaşadıkları inanılmaz ürkütücüydü. Düşmanının başına bile gelmesini istemeyeceğin bir iftira ile karşı karşıya olmak ne kötü. Dantes’in bu kadar güçlü oluşuna inanamıyorum hala ve insan şaşırıyor . Belki bazıları şans eseri kurtulduğu o hücreden zengin olarak çıksaydı eğer intikamı unutup kalan ömründe zenginliğin sefasını sürmek isteyebilirdi. Ancak Edmond’un yaptığı o plan ince ince işleniyor ve ustaca ilerliyordu. Hedefe ulaşmak için çizdiği o yolu hiçbir zaman ertelemeyip unutmamak gerektiğini öğretiyor sanki. Çünkü insanız bazen kin duysak bile unutabiliyoruz. Ya da hedefimizi en ufak başarısızlıkta çöpe atabiliyoruz. Kitapta aşk ile başlanıp, bir anda iftiraya dönüşüp ordan ölümle boğuşma ve yeniden yaşama isteği, intikam gibi her türlü şey vardı. Tema şuydu sanki Kont için: Ne ekersen onu biçersin hayatta. Kim kötülük yaptıysa bana ona o kötülüğün cezasını ödeteceğim. Bana kim iyilik yaptıysa zamanında onu ödüllendireceğim. Her şey adil olmalı. Yapılanlar neden sonuç ilişkisi içinde olmalı. Kendi gençliğini yaşayamadı ama yaşayacaklara da yol gösterdi. Burada ne kadar merhametli olduğu görülüyor. Edmond’un yaptığı o plan nasıl böyle tıkır tıkır işledi? Hiç aksilik olmadı belki olmalıydı çünkü bu kadarı mümkün mü bilemedim. Tüm silik karakterler birer birer işlenmiş romanda. İsmi geçen herkes boşuna değilmiş. Kurguya bayıldım. Bu kadar kalın olup nasıl sıkmadı onu da anlamadım Kitabı okurken zorlandığım tek nokta karakterlere, bir yerde ismi ile başka bir yerde soyadı ile hitap etmesiydi. Hatta buna bir ara ünvanları da eklendi. Sonu istenildiği gibi bitmedi. Sorular kaldı aklımda şimdi. Alexandre Dumas
Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım)Alexandre Dumas · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202537,2bin okunma