2020 36. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 18:26
Kitabın çok kalın olması kesinlikle sizi korkutmasın, o kadar sürükleyici bir kitap ki nasıl bittiğini anlamıyorsunuz ve bir romanda bu kadar bilginin olması; hem tarihi, kültürel olarak aşırı derecede beni mutlu etti diyebilirim. Serenad'da, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde görevli 36 yaşındaki Maya Duran ile üniversitenin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen 87 yasındaki Alman asıllı Amerikalı profesör Maximillian Wagner arasında geçen olayları anlatıyor. 60 yıllık aşkının izini sürmek için profesörün İstanbul’a gelmesi, hem kendi hem de Maya’nın aile sırlarını ortaya çıkarmakla kalmıyor, 2. Dünya Savaşı’ndaki Yahudi soykırımı, Ermeni ve Kürt sorununun yanı sıra Struma ve Mavi Alay facialarında hayatını kaybedenlerin hikayelerini de gözler önüne seriyor. Her şey, 2001 yılının Şubat ayında soğuk bir gün, İstanbul Üniversitesi’nde halkla ilişkiler görevini yürüten Maya Duran’ın (36) ABD’den gelen Alman asıllı Profesör Maximilian Wagner’i (87) karşılamasıyla başlar. 1930′lu yıllarda İstanbul Üniversitesi’nde hocalık yapmış olan profesörün isteği üzerine, Maya bir gün onu Şile’ye götürür. Böylece, katları yavaş yavaş açılan dokunaklı bir aşk hikâyesine karışmakla kalmaz, dünya tarihine ve kendi ailesine ilişkin birtakım sırları da öğrenir. Serenad, 60 yıldır süren bir aşkı ele alırken, ister herkesin bildiği Yahudi Soykırımı olsun isterse çok az kimsenin bildiği Mavi Alay, bütün siyasi sorunlarda asıl harcananın, gürültüye gidenin hep insan olduğu gerçeğini de göz önüne seriyor. Yazar kitabını üç yıllık bir araştırma sonucu kaleme almış. Bir yandan 60 senelik bir aşk hikâyesini anlatırken, bir yandan da toplumsal ve tarihsel öğelere değinmiş. Katman katman bir kurgu var kitapta. “Türkiye'deki her ailenin bir sırrı var” diyen yazar Maya’nın ailesine de acı dolu bir geçmiş yazmış. Babaannesi Ermeni, anneannesi ise Mavi Alay’dan sağ kurtulmayı başaran Kırım Türkleri’nden. Muhakkak onların yaşadıkları zorlukları anlatan bir olaya denk gelmişsinizdir. Maya ile toplumsal, Wagner ile tarihsel öğelerle donatılmış bir kitap. Nazilerden kaçanlar, Struma gemisi gerçeği, Einstein'ın mektubu, kökenleri gizlemek zorunda kalanlar, yarım kalmış bir aşk hikâyesi… Maya ile birlikte Seranad’ın peşinde koşarken acılara ve sırlara ortak oldum diyebilirim. Yazılanların gerçek olması, öğrendiklerim ile birlikte beni hüzünlendiren bir kitap oldu.
SerenadZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2020164,1bin okunma