Zülfü Livaneli - Huzursuzluk
2020 5. kitabı
SPOILER İÇEREBİLİR Kitabın ismi 'Huzursuzluk' kitabı okuduğunuz süre içinde size vereceği hissiyatı önceden haber veriyor. Özellikle çok iyi üslubu sayesinde elden bırakması çok zor bir kitap. Okuyucuyu içine soktuğu iç huzursuzluğa rağmen bir çırpıda okunuyor. Tamamen gerçeklerden yola çıkarak kurgulanmış. Okurken hikayeyi ilginçleştireceği için katıldığını tahmin ettiğim Angelina Jolie'nin Ezidi kamplarını ziyareti, Brad Pitt in dövmesi gibi detaylar ın gerçek olduğunu fark etmek okuma zevkini arttırdığı gibi yazarın anlatmaya çalıştığı şeyi güçlendiriyor. İşin kurgu kısmının en aza indirgenmesi yapılan zulmün gerçekliğini de göz önüne seriyor. Beni en çok etkileyen detaylardan biri de kitapta Yezidi kızlarında betimlenen 'acının ötesinde olmak' bakışının gerçekliği; Kitaptan dolayı merak edip izlediğim Yezidi kızları ile yapılan belgesellerde bu kızların da hayal etmesi zor olayları ağlamadan hatta oldukça duygusuz bakışlarla anlatması hatta bir tanesinin 'neden ağlamadığımı sorarsanız gözyaşlarım tükendi' demesi. Bunların yanında ülkedeki doğu-batı kültür çakışıklığı, Ortadoğuda Müslümanların Müslümanlara yaptığı eziyetler, doğuda 'gavur' diye batıda ise Müslüman diye öldürülmeye çalışılan Hüseyinle bir insanın kendi düşüncelerinin artık bi öneminin kalmaması ve çok daha fazla şeyin harika bir biçimde anlatıldığı bir kitap. Bu kadar çok problemin tek bir hikayede iç içe olması da 21. Yüzyılı güzel betimliyor. Kesinlikle farklı bakış açısı kazandıracak bir kitap, okumaya değer.
HuzursuzlukZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 2017117,8bin okunma