2020 63. kitabı
Evde kaldığımız bu zor günlerde odaklanma sorunu yaşadığım için daha çok öykü okumayı tercih ediyorum. Edebiyatta doğalcılığın kurucusu olan Emile Zola'nın yapıtları ise her zaman sade, anlaşılır ve akıcı. Tıpkı bu kısa klasiği gibi. Ölüm herkes için kaçınılmaz son. Peki ölüm herkesi eşitler mi? Yazar bu kitapta toplumsal ve ekonomik koşulların ölümü nasıl şekillendirdiğini gözler önüne seriyor. Kont de Vertueil 55 yaşında bir aristokrat Bayan Guerard 68 yaşında bir burjuva Adele Lemercier 28 yaşında (tahmini) bir esnaf Charlot 10 yaşında bir işçi çocuğu Jean-Louis Lacour 70 yaşında bir köylü 5 insan 5 farklı hayat 5 farklı öykü. Yazar tek ortak noktaları ölüm olan bu insanların ölümlerinin arasındaki eşitsizliği olanca sadeliğiyle anlatıyor. Kuşkusuz beni en sarsan öykü minik Charlot'un öyküsüydü. Okurken bir çok şeyi sorgulamanızı sağlayacak çarpıcı bir ölüm. Herkesin bildiği, hayatın gerçeklerini gözler önüne seren bu kısa öyküyü hiç sıkılmadan tek solukta okuyup bitireceğinizden emin olabilirsiniz.
Nasıl ÖlünürEmile Zola · Can Yayınları · 202024,3bin okunma