2020 22. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 23:19
Yazar Milenko Yergoviç Saraybosna Marlborosu'nu 1994 yılında yani henüz savaş devam ederken (1992/Şubat - 1996/Nisan) yazmış. Bu sebepten midir bilinmez kitapta anlatılan hikayeler bana pek geçmedi. Kitapta iç savaş sürecinin detaylarını görmek isteyenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Yergoviç kitabında bizi gerçek ve kurgusal hikayelerin ortasında hem edebi hem de insani (duygusal, düşünsel) olarak doyurmaya çalışmış. Edebi yönden başarısı göze çarpmaktadır diyebiliriz. Ama o kadar fazlası değil. Keyifli okumalar. Savaşa dair kitap dışı bilgiler aşağıdadır. Tarihin en kanlı savaşı olarak anılan en uzun kuşatmalardan biri olarak tarih sayfalarındaki yerini alan Saraybosna Savaşı'nda ortaya çıkan tablo yıkımı gözler önüne seriyor. Binlerce insanın öldüğü soykırımda günümüzde bile cenazeler gömülmeye devam ediyor. İşte savaşın tablosu; -22 Temmuz 1993 tarihinde 3777 bomba patladı. - 10 bin bina parçalandı. - 100 bin bina ve 500 bin insan savaştan zarar gördü. - Binaların yüzde 23'ü ciddi hasar alırken, yüzde 64'ü hafif hasar aldı. - Saraybosna'da bu dönemden hasarsız olarak kurtulan bina oranı %13 olarak belirlendi. - Savaşta hayatını kaybeden sivil ve askerlerin sayısı tahmini olarak 150 bin ile 260 bin olarak belirlendi. - 28 bin Boşnak, 14 bin Sırp ve 6 bin Hırvat askeri savaşta hayatını kaybetti. - 17,689 kayıp kişiden, sadece 999 tanesine ulaşıldı. - Savaşta öldürülen çocuk sayısı 17 bin olarak kayıtlara geçerken, savaş boyunca yaralanan çocukların sayısı 35 bini buldu. - 1991'den bu yana 4 milyon kişi yer değiştirmek zorunda kalarak, evini terk etti.
Saraybosna MarlborosuMiljenko Jergovic · Kutu Yayınları · 20191,136 okunma