Kitaptaki her konuya bu incelemede değinilmemiştir.
Gençleri bozdu gerekçesiyle mahkemede yargılanan ve oy konusunda kaybeden Sokrates
habsediliyor,daha sonra kendisine zorla baldıran zehri içirilip öldürülüyor.
Sokrates eski Yunan medeniyyetinden günümüze kadar mevcudiyyetini korumayı başaran bir şaysiyyetdir.Bu kadar popüler olmasının sebebi düşüncelerinin günümüzünde halen güncel olan konuları kapsıyor olmasıdır.Sokrates Konfüçyus,Budda gibi insanların döneminde yaşamıştır.Sokrates savunmasında kendisine yönelik suçlamaların eskiden beri olduğunu, Meletos ve arkadaşlarının suçlamalarından önce bunlara yer vermesi gerektiğini söyledi...
Onun arkadaşlarından birisi tanrı sözcüsüne "Sokratesten daha bilge biri var mıdır?" diye sormuş ve "Ondan daha bilge birisi yok" cevabını almıştır.Sokrates bunun üzerine Tanrının sözünün yanlış olduğunu kanııtlamak "Ey tanrılar,bakın benden daha bilge birini buldum" diyebilmek için yollara düşer.Sokrates başkalarının ona bilge diye yüklediği sıfatın herkeste bulunabileceğini gerçekte hiç bir şey bilmediğine inanır.Bilge olduğu kişilerin gerçekte bilge olmadığını görür.İlk önce şairleri sorguya çekeye karar verir.
Şairlerin şiirlerinden gerçekten de beyendiği satırları seçerek,ne demek istediklerini soruyor,cevaplarının basit bir insanın dillendirebileceği şeyler olduğundan daha da emin oluyordu.Sanatkarlar,ustaların da yanına yanına da uğrar ve onların,kendisinin bilmediği bir çok şeyi bildiğini ama esasında bunların da şairlerde olan sorunlara sahip olduğunu görür.
Bu adamlara bilgisizliklerini anlatması,ona bir çok düşman kazandırmıştır.
Biliyor göründükleri şeyler konusunda cahil kimseler bu gerçeğin yüzlerine söylenmesinden hoşlanmaz.Sokrates ise gerçek bilgeliğin Tanrıya mahsus olduğunu,insanları gerçekte hiçbir şey bilmediğine inanmaya başlar.
Sokrates'den bize ulaşan bilgilerin bu kadar kısıtlı olmasında,onun kendi deyimiyle "sorguya çekme" metodu esas rol oynar.
Pazarda önüne çıkanı sorguya çeken adamdan bahsediyoruz.Esasında kitap
yazarın kendi cümlelerini sistematik ve toplu bir şekilde bir araya getirdiyi bir şey olmakla beraber,cahil okuyucuların öğrendikleri cevaptan sonra kendi sorularının yanıtını hemen alamadığı ve onları yoran bir yöne sahiptir.Sokrates ise kendini bilge addeden insanları sorguya çeker ve onlara hayatın anlamını ve s. sorular sorar.Bu metod dinleyeni kitaptan hızlı sonuca ulaştıra bildiği için Sokrates muhtemelen bu yolu tercih etmiştir.
Eski bilgeler açısından hayat hep değersiz olmuştur.
Sokrates de her insanın içinde bulunan canavara,yani nefse inanmıştır.
Sokakta bir adam onun karşısına geçip "sen canavarsın" derken,Sokrates karçılığında "çok doğru söyledin der." Onun inancı da insan ilmini küçük görür,hükümdara ve yasaya karşı gelmez.
Onun amacı insanların,paraya değil ruha ve ahlaksal değerlere önem vermesini sağlamak, onları uyarmaktı.
O yeni toplumda kendi vazgeçilmezliğini anlatmak için dürtülmek isteyen atı misal verir ve kendisini sineğe benzetir.Sokrates sonrası yunan bilgelerinin kendi felsefelerini üretme arzusu Diyojen gibi düşünürlerin sınırı aşıp ahlak ve inanç kafesinden dışarı çıkarak hayvani kişiliğe bürünmesi,sınırsızlık teorileri ve "herkesin kendi inancı" felsefesinin sonuçlarının yok olan kavimlerin azgınlığına dönüşmesi uzun sürmemiştir."Yahudileri zulmet,helenizmi dayat" siyaseti "Kuldarlığın suyunu sıkmacalar" masalı gibi tarih,"Lut kavmini aratmayan cinsten gelenekler" ve ve yok edilen bazıları.Kendi değerini anlatabilmek icin çok uğraşır Sokrates,insanlara doğruyu öğretmekten vazgeçmeyeceğini bildirir.Onları kendi samimiyyetine inandırmak için çok çabalar.Sonuna kadar adaletli ve dürüst bir şekilde savunmasını sürdürür.
Onu kötülükten sakındıran iç sesi,insanları rahatsız eden "çirkinliğinin"altında yatan gerçekleri,yoksulluğunu,yasaya hürmetini,yokluğunun korkunçluğunu insanlarının faydası için anlatması sırasında onu engellemiyor ve onun dürüstlüğünü ve insanların seslerinden biri olma özelliğini ona kanıtlıyor.Lakin cahil ve azgın zihniyyetli düşünce onun idealini mağlup ediyor,değişen düzende ona yer bulunamayacağını,ilk savunmasını kaybederken anlıyor.Artık öleceğini ve görevini bitirdiğini anlıyor.