2020 13. kitabı
| #bülbülüöldürmek | Kitabın konusu eski zamanlarda bir çocuk olan Scout'un çocukluğunu ve çocukluğunda olan Amerika'yı anlatıyor. Kitapta zamanla Scout ve ağabeyinin büyüyüşünü görüyoruz. Kitap Amerika da geçiyor ve o zamanın Amerika'sındaki ırkçılığı ve yanlışları okuyoruz. Atticus bir avukattır ve iki çocuğu vardır. Anneleri öldüğü için tek başına çocuklarına bakmak durumundadır bir gün bir dava alır ve dava da beyaz bir kıza tecavüz ettiği iddaia edilen siyahi bir adamın davasıdır. | Kitapta küçük bir çocuğun masumiyetini ve ön yargılara karşı yaklaşımını okuyoruz. Açıkçası ben bu kitabı çok severek okudum. İlk kısımları biraz sıkıcıydı ve tam olarak neye bağlanacağını bilmeden okudum ama kitabı ilerleyen kısımları aktı gitti. Atticus karakterine bayıldım gözümde harika bir ebeveyn kendisi. Scout'u da aynı şekilde çok sevdim. Kendisi günümüzde erkek fatma olarak niyelendirdiğimiz kız grubuna giriyor. Herkes ondan kız gibi davranmasını beklerken dilediği gibi yaşıyor. İnsanı kendisine hayran bırakıyor. Ön yargıları ve ırkçı düşüncelere sahip insanlar bence bu kitabı okumalı belki o zaman biraz daha geniş bir şekilde düşünebilirler. 9/10 | #alıntılar | -Sen zencileri mi savunuyorsun, Atticus? -Elbette savunuyorum. Zenci deme, Scout. Bu kabalıktır. -Okulda herkes öyle diyor. -Bundan böyle o herkesten bir kişi eksilecek. | Öğreneceğin şeylerin çoğunu kitaplardan öğrenmeyeceksin. | Bizim mahkemelerimizde, beyaz adamın dünyasıyla siyah adamın dünyası karşı karşıya geldiğinde, her zaman beyaz adam kazanır. Bu ne kadar çirkin olursa olsun hayatın bir gerçeği. | Başka insanların yüzüne bakabilmek için ilk önce kendi yüzüme bakabilmeliyim. | Bazı zenciler yalan söyler, bazı zenciler ahlaksızdır, kadınlarımızın yakın çevresindeki bazı erkeklere güvenmememiz gerekir - ister siyah olsun ister beyaz. Ama her türlü insan soyu için geçerlidir, belli bir insan soyu için değil. Bu mahkeme salonunda hayatında hiç yalan söylememiş, ahlaksızca bir şey yapmamış kimse yoktur.
Bülbülü ÖldürmekHarper Lee · Sel Yayınları · 201488,6bin okunma