Puan vermedi·77 syf.····Okunma: 21 Mayıs 2020 16:46 ✓ Dinin insanları rahat ettirmesi gerekir. Ölümle korkutması değil! (İnherit the Wind, Stanley Kramer, 1960)
✓ Zenginler fakirlere Tanrı'dan başka bir şey bırakmadılar.(Friedrich Nietzsche).
Vogayer 1 sondasının 1990 yılında çektiği bir fotoğrafta, günışığı demetlerinin üzerinde, mavi dairenin ortasında, soluk bir mavi nokta olarak görülüyordu. Görülen o "Soluk Mavi Nokta" bizim dünyamızdı.
Dünyanın oluşumunun başlangıcından günümüze kadar olan süreci bir kozmik yıla yayarsak, kayıtlı tarihimiz kozmik yılın sadece son on 10 saniyesine tekabül eder. (Cosmos, 1980)
Bu veriler, bizim küçüklüğümüzü göstermektedir. Ancak insanoğlu bilinen bu sürelerde dahi dinsiz yaşayamamıştır. Aciz insan hep bir yaratıcıya inanma ihtiyacı hissetmiştir. Onun fıtratında bu vardır. İslamiyet yayılmaya başladığı vakitlerde, dinsizlikle savaşılmamıştır. Zira bozulmuş dini inanışlara karşı savaşılmıştır. İslam'ın getirmiş olduğu reformlar (köleliğin kaldırılması, eğitimle herkesin yönetici olabilmesi vb) dönemin güç sahiplerinin çıkarlarına ters düşüyordu. Onlarda bu reformları kendi çıkarlarınca değiştiriyorlardı. İşte bu süreçte "Dine Karşı Din" mefhumu ortaya çıkmıştır.
Şeriati, bu ince kitabında, akademik bilgisini, öğretmen edasıyla örneklerle ve özdeyişlerle anlatmaktadır.
✓ "Din hakkında konuşmak kabalıktır. Kimi inciteceğin belli olmaz." (Big Fish, Tim burton, 2003)
Bir esere başlamadan önce önyargılarımızdan arınmamız gerekir. Önyargısız yola çıkarsak belki farklı bakış açısı kazanmış oluruz. Eleştiri, bazı şeyleri kavrayabilme noktasında bizim eksikliğimizi kapatabilir.
Siz de okuyup Şeriati'nin hemderdi olmalısınız.