İnsan Neyle Yaşar?
2020 2. kitabı
İnsanın hayatta ne için var olduğunu ve var olduğu müddetçe ne yapması gerektiğini anlatan altı tane hikayeden oluşuyor. İnsan kendisiyle mi yüzleşir yoksa olmaya çalıştığı bireyle mi?İnsan hata yapınca vicdan azabı mı duyar yoksa bu sadece birilerine hesap verecek olmanın endişesi midir?Beni en çok düşündüren bu iki soru oldu. Kitabın asıl amacının hisler aracılığıyla insanı sorgulatmak olduğunu düşündürdü. Sevgiye ulaşan kişi Tanrıya ulaşır ve Tanrı onun içindedir; çünkü Tanrı sevgidir. Bahsedilen sevgi hedeftir;yani ulaşılması gerekendir. Oysa insanoğlu sevgiyi yok etmiştir, basite indirgemiştir. Sıradan gibi görünen konular ele alınmış olsa da hikâyelerin dayandırıldığı temeller diyalogların fazlalığı,karekterlerin iç yapısı bakımından çağın ilerisinde kalıcı bir eser olmuştur. Eser Didaktiktir yani öğreticidir. Yazar,insanın içindeki insani yanları ortaya çıkarmak istemiştir. Bize erdemli bir birey olmayı öğretmeyi hedeflemiş hatta hırslarımızın, sabırsızlığımızın ve doyumsuzluğumuzun dizginlenmesi gerektiğini öğütler vererek bize anlatmıştır.Kendimizi sorgulamak ve yaşadığımız bu hayata anlam kazandırmak istiyorsak mutlaka okumalıyız bu kitabı.
İnsan Neyle Yaşar?Lev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024233,9bin okunma