Bir "Garip" Adam Oktay Rifat
2020 50. kitabı
Okunma: 24 Mayıs 2020 01:23
İncelemeye benim aklımda oluşan "Garip" bir çağrışıma değinerek başlamak istiyorum. Hepimiz duymuşuzdur, okumuşuzdur bir yerlerden, "Mustafa Kemal ve silah arkadaşları" tabirini. Ben de bizim Garipçi şairlerimizi, "Orhan Veli ve şiir arkadaşları" olarak adlandırıyorum. Nedense, bana hep bu izlenimi veriyor. Oktay Rifat, bu şiir kitabını, arkadaşları ile beraber çıkardıkları Garip'ten sonra yayınlamış. 10-15 sene savunduğu ve bunun üzerine yazdığı Garip akımının etkisinden geçen bir şiir kitabı. Kitapta, Nurullah Ataç'a, Cahit Sıtkı'ya ithaf ettiği şiirler de mevcut. Özellikle ilk eşi Türkan'a ithaf ettiği şiirler ve onun ölümünden etkilenip ölüm üzerine yazdığı, onun adına yazdığı tatlı şiirleri okuyunca kalbinize dokunacaktır diye düşünüyorum. Son iki senede birçok şiir kitabı okudum ve birçok farklı şair ile tanıştım. Bence Oktay Rifat'ın da bir Orhan Veli kadar okunması gerektiğini düşünüyorum. Garip akımında oldukça başarılı olduğunu düşünüyorum ve açıkcası ikinci yeni tarzını merak etmedim değil, en kısa süre içerisinde o şiir kitaplarına da ulaşmayı düşünüyorum. Benim için bazı özel şiir kitapları vardır ve bu da onlardan biri oldu... Yalın, sade ve açık üslubundan kitaptaki en sevdiğim şiirini ve birkaç alıntısını eklemek istiyorum: "İTHAF" İşte bütün dallarda rengarenk çiçek Ve bir örtü pencerende yaseminden Sana kayıp şehirlerden sana Çin'den Bahsedeceğim elbet tahayyül etmek Yaşamaktan daha güzeldir sevgilim Düşünmek açmamış gülü yıldızları Çocuk sevinciyle düşünmek baharı Sessiz düşünmek avuçlarında elim Sana eski güneşleriyle bahçeni Uzak günleri bulsam istemez misin Al işte çocukluğun sevincin sesin Bebeklerin desem ve götürsem seni Çiçek topladığın vadiye bir anda Ben hikayeler ve hoş şeyler bilirim Dallardan sürüyle kaldırabilirim Hatıralar ki kuşlardır hafızanda Sen yalnız dinle dinle yalnız sevgilim Ölümsüz kılmak güzelliğini benden Sana kayıp şehirlerden sana senden Bahsedeceğim avuçlarında elim En büyük günü bitmek üzeredir bahtın Bak rahat ve sakin yaklaşıyor gece Ben ki seninçin yazmak isterim sade Ebedi olsun şiirimde saltanatın. ~~~ "Bu hasret ölümden beterdir Ne uyku kor ne durak Elveda dostlarım elveda Yolcu yolunda gerek" "Üstümden hasretliği atamıyorum Sensiz döşeklerde yatamıyorum" ~~~ Biraz; Cemal Süreya, Özdemir Asaf, Nazım Hikmet okumaya ara verip bu "Garip" adam Oktay Rifat'ı tanımaya ne dersiniz? Bence zamanı geldi de geçiyor.. Dipnot: Oktay Rifat, Nazım Hikmet'in kuzeni olduğunu, Nazım Hikmet'i soyadının aslında Horozcu olduğunu ama bunu kitaplarında ve yazılarında kullanmadığını da dipnot olarak meraklılarına eklemek istiyorum. Keyifli okumalar dilerim şiirseverler ve 1k ailesi... Oktay Rifat Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne Şiirler
Şiir
Yaşayıp Ölmek Aşk ve Avarelik Üstüne ŞiirlerOktay Rifat · Yapı Kredi Yayınları · 2019195 okunma
Soyadına şok oldum ya, yılın bilgisi şu an bu benim için :dd
Edip Ferhan Çiftci
:D ben de şaşırdım duyunca
çok başarılı bir inceleme Albert, daha çok inceleme bekliyoruz:) yazan: yazdıklarını okuyan sıradan bir insan
Edip Ferhan Çiftci
Haklısın :') devam..