2020 15. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2020 16:28
Zurcher turkiye cumhuriyet tarihini , disardan yabanci gozle bakan bir tarihci ,ozellikle cumhuriyet tarihini yabanci tarihçilerin gözünden okumayi tercoh ederim cunku bizim tarihçilerimiz ister istemez bir taraf olma yoluna gidiyorlar, maalesef kitapta okuduklarim cogu bildigim seylermis ben ozellikle ataturkun cumhuriyet donemi ile ilgili farkli bir fikirler kanitlar soyler diye okumustum ,özetle kitapin anlattıklarına gelirsek turk tarihi bir bütündür türkler yeni bir devlet kurmamis resim sistemini degistirmistir, devlet halk gene aynidir , cumhuriyet gokden zembille inmemistir, bunun tabani kokeni vardir ilk meclis 23 nisanda kurulmadi meşrutiyetten beri meclis vardir, 200 yili geckin bir parlementer sistem tarihimiz vardir cumhuriyet zamanindaki bircok inkilap zaten tanzimat, islahat birinci ikinci mesrutiyet zamaninda benzerleri yapailan inkilaplardir, encokta cumhuriyet zamaninda yapilan inkilaplar sultan mahmud abdulhamid , ikinci selim zamanlaridada benzer uygulamalar vardir, cumhuriyet bu zamanda yapilan inkilaplarin devam niteligindedir, cumhuriyet bir nevi ıttihatti terakki ve jonturklerin devamidir ve ilginctirki tarih turk milletine tekerrur etmistir . Osmanli meclisinde onlarca siyasi parti kurulmuş, kurulan siyasi partilerin icindende partiler cikmistir, ayni sekilde cok partili hayata gecerkende chpden demokrat, demokrattanda millet partisi cikmistir ,ayni durum 1970li yillardaki kaolisyon donemlerindede gorulmektedir. Demokrat partiden adalet partisi ordan dogru yol partisi adalet partisinden refah partisi ,ondanda anavatan partisi refah partisinden de akpnin cumhuriyetci koylu millet partisinden mhp, ondan bbp gibi, bu durum bugunde gercerlidir. BU KITAP BUGUN OLAN SORUNLARIN AYNISININ OSMANLI VE CUMHURIYET ZAMANINDADA OLDUGUNU GOSTERMEKTEDIR
Tarih
Modernleşen Türkiye'nin TarihiErik Jan Zürcher · İletişim Yayınları · 20111,145 okunma