2020 8. kitabı
#kayıpzamanınizinde serisinin üçüncü kitabı #guermantestarafi ile aynı zamanda anlatıcı konumunda olan #marcelproust Paris'teki yaşantısına konuk ediyor bizleri.Guermantes konağının bir bölümünde oturan genç #marcel, Düşes Oriane'ye büyük bir tutkuyla bağlanır ve onun yaşantısına karşı büyük bir merak duyar. Tek emeli onunla tanışmaktır ki bu yolda şartları epey zorlar.Sonrasında düşesin teyzesinin (Villeparisis) salonu bu tanışmayı sağlayacak ve Marcel in hayranlığının ne kadar boş olduğunu ortaya çıkaracaktır.19.yy Fransız aristokrasisi bu salonlarda , Marcel in bize tuttuğu ayna ile yansıyacak ve onun tüm ahlaksız, içi boş, sığ, sadece gösterişe dayalı yapısı Marcel i de hayal kırıklığına uğratacaktır. Kitapta 1860 lı yıllar Fransa sına damga vuran ünlü #dreyfus Davası nın izlerini sürmek ve toplumda giderek tırmanan Yahudi düşmanlığına şahit olmak da farklı bir rota çizip tarihsel okumalara kapı aralıyor.Ben bu konuda #emilezola nın #suçluyorum kitabını okudum ve oldukça da istifade ettim ondan.Aristokrat çevrenin bu davayla ilgili aleyhte konumlanmış tutumları, zaafa uğramış adalet duyguları çok tanıdık geldi bu arada. Her ne kadar ilk iki kitaptaki kadar derin psikolojik tahliller yer almamış olsa da bu cilt de güzeldi ve altı çizilen birçok güzel cümlesi oldu Proust cuğumun.
Guermantes TarafıMarcel Proust · Yapı Kredi Yayınları · 20201,871 okunma