Puan vermedi·88 syf.····Okunma: 22 Haziran 2021 10:53 Bir kez daha bitirmediğim kitabın incelemesini yapıyorum. Bu defa Büyük Hippias diyaloğunu değerlendirmeye çalışacağım. Bu diyalogda "güzel"in ne olduğu sorgulanır. Güzelin ne olduğuna dair Hippias örnekler verir. Bu örnekler Sokrates'ı ikna etmez. Çünkü Hippias verdiği örneklerde çelişkiye düşer. Daha doğrusu sorularıyla Sokrates onu çelişkiye düşürür. Güzelliğin uygunluk olduğu düşünülür, sonrasında çürütülür. Yararlı olanın güzel olduğu düşünülür ama o da çürütülür. Haz verenin güzel olduğu düşünülür ve tabi ki o da çürütülür. En nihayetinde güzelin ne olduğu bulunamaz. Ve Sokrates diyaloğun sonunda "herhangi bir şeyi güzel olarak ifade ediyorsunuz, ama daha güzelin ne olduğunu bilmiyorsunuz" diyerek Hippias'ı eleştirir. Eleştirisinde de son derece haklıdır. Gerçekten de güzel nedir? Ben de onlarla birlikte ne olduğunu bulamadım. Diyalogda güzelin ne olduğunu bulamadan biter.
Kısa bir Platon diyaloğuyla yine karşınızdayım. Bu defa Theages diyaloğunun değerlendirmesini yapacağım ( tabi kendimce). Diyalog üç kişi arasında geçiyor; Sokrates, Theages ve Theages'in babası Demodokos. Theages bilgelik dersleri almak istemektedir. Babasından kendisine ders verecek bir öğretmen bulmasını ister. Babası da Sokrates'a danışır. Sokrates, Theages'in hangi konuda ders almak istediğini sorgular. En sonunda siyaset sanatı, yönetme sanatı ile ilgili ders almak istediğini öğrenir. Tiranlık dersleri konuşulur, çünkü Theages tiran olmak istemektedir. Çeşitli yöneticilerin siyasetle ilgili dersleri nasıl öğrendikleri üzerinde durulur. Sonuç olarak Theages Sokrates'tan ders almak istediğine karar verir. Diyalog bu şekilde sona erer. #platon #theages