·224 syf.····Okunma: 26 Mayıs 2020 00:09 "Bu ne biçim bitti şimdi böyle ?" dedim kitabın son cümlelerini okurken. Sait Faik Abasıyanık dışında öykü okumayı sevmiyorum evet ama Ahmet Ümit'in yazdığı öykü kitabı olunca merak ederek aldım.
Kitabın adının geçtiği "Aşkımız Eski Bir Roman" ilk öyküydü ve klasik Başkomiser Nevzat-Ali-Zeynep üçlemesi yine iyi iş çıkardılar.
2.öykü "Overlokçu Kız" gerçekten ne kadar saçma bir öyküydü öyle. Töre yüzünden abisi tarafından öldürülen bir kız var ortada ve Arka Sokaklar'ın Rıza Babası gibi Nevzat Başkomiser yine araştırmalar, soruşturmalar, cinayet çözümlemeleri vs vs...
3.Öykü "Sergey Nikolayeviç Jerkovski'ye Ne Oldu ?"
Toplumun taparak izlediği dizilerden bir kesit alınmış gibiydi.
Yorumuma gelince;
Öncelikle Ahmet Ümit'in başka kitaplarını okumadıysanız, ilk olarak bu kitaptan başlamasanız daha iyi olur. Çünkü Başkomiser Nevzat hakkında hiçbir bilgi birikimi olmadan anlamazsınız kitabı
Okumasaydım da olurmuş düşüncesini söylemeden duramayacağım, belki öykü sevmediğim için olabilir ama ilk öyküsünde romanlarındaki tadı az da olsa alabildim. İlk öyküsünde Edebiyat karakterleriyle ilişki yaşayan Edip 2.eşi Bihter tarafından öldürülüyor ama nasıl bir öldürülme; Agatha Christie kılığında Pera Palas Oteli'nde. Çok sürükleyici bir öyküydü. İlk öyküsünde edebiyatimiza yön veren Dünya Klasikleri ile ilgili bayağı isimlere yer vermiş, yazarların kitapları ve ana karakterleri hakkında.. istemsiz merak uyandırıyor; içlerinde okumadığınız kitaplar varsa tabii.
Son olarak demek istediğim; hani bazı yemekler tam pişmez, yavan gelir ya ağza; bu kitapta benim için tam pişmemiş yemek gibiydi...
Eğer Dünya Klasikleri okuyorsanız, kült romanlar tercih ediyorsanız, araya "Aşkımız Eski Bir Roman" koyup çerezlik niyetine okuyabilirsiniz.
Zeki Müren'i de unutmayalım, açıp dinleyelim;
Seninle aşkımız eski bir roman
Yandı sayfaları, külüdür kalan :)))))