Puan vermedi·342 syf.····Okunma: 26 Mayıs 2020 14:06 Kitapta Gogol birinci bölümü yazarken Rusya halkının kötülüklerini, kolay yoldan nasıl para kazanılacağını, zengin olma çabalarından bahsetmektedir. İkinci bölüme geldiğinde ise yaratıcılığını kaybetmiş bunun sebebi ise psikolojik bir rahatsızlığa yakalanmasıdır. On yıldan fazla bir süre çalışsa da olumlu bir sonuç alamamıştır ve kitabın ikinci bölümünü yakmıştır. İkinci bölüm editörler tarafından yazılmıştır. Bu durum kitabı okurken daha net hissedilmektedir. İkinci bölüme gelindiğinde çok fazla anlatım bozukları, cümle düşüklükleri ve paragraf bağımsız gelişen cümleler bulunmaktadır. Kitabın konusuna değinilecek olunursa baş karakterimiz Çiçikof, orta sınıflı bir ailenin çocuğudur. Fakat o yüksek sınıfa mensup olmak istiyordur. Bürokratlar ve sosyete ile olmak istiyordur ve bunun içinde kendine bir yol çizerek kasaba ve köyleri gezerek ölü canları yani ölü köleleri toplayıp kendinin çok fazla çalışanı varmış gibi göstererek yüksek sınıfa girme çabalarındadır. Bu çerçevede bir çok kişi ile tanışır. Kitabın sonlarına doğru karakterin yoğun olmasından dolayı biraz anlaşılması zor oluyor. Ama okunmaya değer bir kitap dönemini yansıtan öğeleri barındrıyor. Okuyun ve Çiçikofun hayatının kapılarını aralayarak olaylara seyirci olun derim.