···Okunma: 27 Mayıs 2020 16:33 Tür : Roman
Sayfa : 209
Puan : 10/10
İnsanları gözlemlediğiniz zaman kendinizi insanlıktan soyutlamak istiyorsanız ve farklı olduğunuz düşüncesine kapılıyorsanız işte bu kitap tamda size göre. Çağın burjuvazisini eleştiren, okuru zamandan ve mekandan soyutlayan bir eser. Oğuz Atay ile benzer yönleri dikkatimi çekti. Aynı şekilde bir sorgulama, insanların değerlendirme ve ironi bulunmaktadır. Martin Eden i de hatırlattı bana, orada karakter sonradan zenginlerin arasına karışıp bunalım yaşıyordu işleyiş farklı ama konu benzer.
Psikolojik tahliller yoğun ve başarılı. Yazarın farklı bir mizah anlayışı, ironisel düşündürücü bir kalemi var. Otobiyografik niteliği de bulunmaktadır. Şunu da belirtmeliyim ki öyle pat diye okunacak bir eser değil, ağır ama okuduğum en mükemmel kitaplardan...
Peki bu Bozkırkurdu kimdir neyin nesidir. Kitabın içeriğinden bahsedelim biraz. İşlenen konular; Yalnızlık, bireyin parçalanmışlığı, ikiyüzlülük ve intihar. Bozkırkurdu Harry isminde 50 li yaşlarda, olgunluğu ve gelişimi zirveye çıkarmış bu yüzden de kişilik bunalımları yaşayan bir karakterdir. Bunalım yaşıyor çünkü insanların hayatı düşüncesizce, amaçları olmadan yaşamaları, sadece eğlence peşinde koşmaları onu huzursuz ediyor. Özellikle aydın geçinen kesime, insanlara üstten bakan ve hayatı manasını kaçırarak yaşayanlara dem vuruyor. Karakterimizin 2 kişiliği bulunmaktadır. Düşünce ve duygularda kendini geliştirip dizginlemiş, hayata mana ile bakan insan yönü ve insanlardan uzak yalnız yaşamak isteyen doğanın kendisi olup insan yönünün zıttını barındıran Bozkırkurdu.
Bu 2 kişiliği arasında pek çetin bir çatışma yaşamaktadır. İntihar etmeyi planlar. İnsan yönümüzün dışında iyi veya kötü bir hayvana benzeyen bir yönümüzde vardır. Peki sizin hayvanınız hangisi. Temin ederim ki bu kitabı okuduktan sonra birçok kişi içinde Bozkırkurdu'nun özelliklerini barındırdığını görecek ve düşünce deryalarına dalacak.
Yazarın kitabı hakkındaki şu sözünü sizlere aktarıp muhakkak okumanızı tavsiye ederim:
"Okurlarıma romanımı, nasıl anlamaları gerektiğini ne anlatabilirim ne de böyle bir şeye kalkışmak isterim. Yeter ki bu kitabı okuyan herkes, içinde kendinden bir şeyler bulsun ve bundan yararlansın. Gene de, Bozkırkurdu'nun öyküsünün insanı kemiren bir hastalıktan ve bunalımdan söz ettiğini ama tüm bunların ölüme ve yok olmaya değil, tersine iyileşmeye yönelik olduğunu anlarsa kendimi mutlu hissedeceğim."