6/10
·424 syf.··
2020 48. kitabı
·
15 günde okudu
·
Okunma: 28 Mayıs 2020 13:39
•GURUR VE ÖN YARGI| Merhabalar yaklaşık 2 haftadır bu kitap elimde okunup yorumlanmayı bekledi. Sonunda okuyup bitirebildim, kitabın son 100 sayfasına kadar çok durağan buldum, Mr. ve Mrs. Bennet ve kızlarının maceralı aşk, evlilik hayatlarını konu olarak seçilmiş. Evliliği bir kurtuluş olarak görüp evlenmek, yüzüğünü diğer insanlar görsün diye arabadan çıkartıp göstermek gibi bir takım saçma hareketlerin anlatıldığı klasiği beklentim yüksek olduğundan yada kitabın konusundan dolayı sevemedim. Herkes çokca övdü, fakat ben övemeyeğim malesef. O dönemin toplumsal yaşantısını anlatsa da günümüzde de benzer durumlar mevcut. Bu kitaba benzer Jane Eyre çok daha iyi onu tavsiye ederim fakat bu benim açımdan zaman kaybı oldu.. Okuyup sevenler varsa yorumlarını bekliyorum.
1000Kitap
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma
·
9 Gösterim
2 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
Ayşegül
Gönderi Sahibi
kitapları uzun uzun incelemiyorum, çoğu insan spoiler olarak düşündüğü için ayrıntılarına girmiyorum mecburen, tamamen beğenmedim diyemem, çıkarılacak güzel şeyler var evet küçük kardeşin saçmalıkları yüzünden düşüncelerim etki altında kaldı
"O dönemin toplumsal yaşantısını anlatsa da günümüzde de benzer durumlar mevcut." Özellikle kitap hakkındaki bu yorumunuzu çok sevdiğimi belirtmek isterim. Kitabın o dönemden bu döneme kadar ayakta kalmasında bu yorumunuzun önemli olduğunu düşünüyorum. Kitabı beğenmeyip zaman kaybı olarak değerlendirmenize üzüldüm. Ben kitabı 3 yönden beğenmiştim. Bunlardan birincisi ana karakter Elizabeth Bennet karakterinin güçlülüğü (büyük olasılıkla Jane Austen'ın diğer kitabı Akıl ve Tutku'yu okumak istemeyeceksiniz ama orada da aynı şekilde güçlü Elinor karakteri anlatılmaktaydı) "Kadınlardan yanlızca birer hanımefendi gibi bahsetmenizden, onların rasyonel varlıklar olduğunu anlamamanızdan nefret ediyorum" Jane Austen başka bir kitabında bunu yazmıştı yaşadığı dönemde kitapları kendi adıyla yayınlayamaması ve kendi yaşadıkları da düşünülünce kitapta hayatlarının gösteriş ve evlilik odağında ilerlerleyen hayatlarında anlamlı bir gaye bulunmayan yaşadığı dönemdeki hemcinslerine karşı bir alaylı eleştiridir( sizin de belirtiğiniz gibi günümüzde de bu durumun hala belli ölçüde var olması günümüze de alaylı bir eleştirisidir) ve Elizabeth karakterinin Darcy'nin ilk teklifini kabul etmemesi, kardeşi için mücadeleesi ve rasyonelliği ile güçlü bir karakterdir. Kitabı beğenmemdeki ikinci özellik ise Jane Austenin genelde diyaloga dayanan, tahlillerle dolu alaycı ve akıcı diliydi. Üçüncü özellik ise Mr.Bennet karakterininn bazı küçük nüanslardaki yorumlarıydı :) Kısa bir inceleme yazısına birazcık uzun bir yorum yazdım galiba.