Spoiler İçerebilir
2020 28. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2020 02:41
Bir yıl ara ile ikinci kez okuduğum, ikinci kez okumama rağmen kelimeleri kavuşmak istediğim bir insana koşarcasına arşınladığım ve uzun süre etkisinden çıkamayacağım bir başyapıt. Kitabı ikinci kez okuduktan sonra ilk okumamın oldukça sığ olduğunu ve Raskolnikov'u çok yanlış anladığımı fark ettim. Aslında suç ne, suçun mahiyeti kim tarafından belirleniyor, suç diye adlandırdığımız eylemler hangi iradeye göre suç? sorularını çokça soruyorsunuz kendinize kitabı okurken. Tam da bu noktada Raskolnikov kendince bir teori geliştirmiş oluyor. Ona göre birden fazla iyilik gerçekleştirebilecek imkanı olan bir insanın önünde suç işleyerek aşması gereken bir engel varsa bu suçun işlenmesinin bir önemi yoktur. Hatta belki de bunu gerçekleştiren insana göre bu eylem bir suç bile değildir. Nitekim Raskolnikov'un eylemlerinde teorisinin yansımalarını görmüş oluyoruz. Beceriksizce gerçekleştirilen fakat katilinden herhangi bir iz bulunmayan bir cinayetin nasıl açıklığa kavuşturulduğunu ve bu aşamalardan sonra Raskolnikov'un yazarın da kitabın sonunda belirttiği gibi bir dünyadan diğerine nasıl aşama aşama geçtiğini okuyoruz. Okuyan herkese çok farklı bakış açıları kazandıracak bir kitap olduğuna inanıyorum. Herkese iyi okumalar.
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Can Yayınları · 2015194,4bin okunma