PALTO / GOGOL
Dışlanan, silik yakıştırması yapılan, para sıkıntısı çeken, çevresindeki kişiler tarafından görmezden gelinen Akakiy Akakiyeviç'in öyküsü.
Hikaye insanlar tarafından dışlanan, alaya alınan sıradan bir katibin yeni bir palto sahibi olma isteğiyle başlar ama işler ne yazık ki beklendiği gibi gitmez.
Asıl hikayeye geçmeden önce Akakiy Akakiyeviç'in ne kadar iyi bir katip olduğunu işine çok önem verdiğini görüyoruz. Ama bunun hiç önemsenmediğini yapılan işin kalitesine değil de üstünede ki kıyafetlerin kalitesine bakılıp aşalandığına şahit oluyoruz.
Akakiy Akakiyeviç'in tek hayali yeni bir paltoydu. Yeni palto için bir sürü fedakarlık yaptı. Bizim istediğimiz zaman elede edebileceğimiz palto için o bir çok şeyden vazgeçti. Paltosunun hayali bile onu mutlu etmeye yetiyordu. Ve sonunda sahip de oldu. Ama yine de sonu güzel olmadı.
Belki de hayatı boyunca ilk defa o kadar multu olmuştu.
Yazar paltosuyla ilişkini mutlu aileye benzetmiş. Bence daha üst düzey bir mutluk yok.
Insanlara alt sınıf, üst sınıf, çirkin, güzel diye muamele yapmak yerine düşüncelerin kalitelerine göre hislerine göre muamele yapmak bizi daha kaliteli insanlar yapar.
Selma ŞAYIK
31.05.2020