Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

48 syf.
10/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Yoksa Siz Bir Helikopter Ebeveyn misiniz?
"Bir ara, ayağı küçük bir taşa takılmış Biricik'in. Daha sendelemeden, babası davranıp yakalamış kolundan. Onun terlemiş olduğunu gören annesi de hemen, havluyu çıkarmış çantasından. Yüzünü, boynunu güzelce kurulamış Biricik'in. İşte o günden sonra, her şeyi ama her şeyi anne ve babasından bekler olmuş Biricik Çocuk. (s.29) Bu kitapta aşırı korumacı ebeveynlerin çocuğu ile kurduğu iletişim ve bu iletişimin yol açtığı sorunlar üzerinde durulmuştur. Çocuklarının görev ve sorumluluklarını üstlenerek onların gelişimlerini sekteye uğratan ebeveyn yaklaşımıyla sıkça karşılaşırız. Bu ebeveynlere "helikopter ebeveyn" denir. Başlıca özellikleri şunlardır: Çocuklarının "en" zeki, "en" başarılı, "en" güzel, "en" yakışıklı olduğunu düşünürler. Bu ailelerin çocukları asla ayakkabı bağcığını kendileri bağlamaz. Odalarını kendileri toplamaz. Hatta gelişimiyle çelişse bile uzun yıllar kişisel bakımlarını da ebeveynleri üstlenir. Peki bu durum okullara nasıl yansır? Helikopter ebeveyn her an çocuğun üzerinde dolanır. Çocuk birisiyle kavga mı etti helikopter ebeveyn hop okuldadır. Çocuk beklenen notu alamadı mı yine bizim helikopter ebeveyn iş başında: Öğretmene tak, tak, tak! Böyle birçok örneği sıralayabiliriz. Ancak ben bu aile tutumunun çocuğu nasıl etkilediği üzerinde durmak istiyorum. Helikopter ebeveynlerin çocukları güvensiz ve öz güvensiz olur. Bir iş yapmadan önce hep çevrelerine bakınırlar. O işi yıkacak birilerini bulup başından savmak için... Sorumluluk bilinci onlarda yoktur. Yetenekleri ya da istekleri doğrultusunda herhangi bir eyleme emek veremezler. Ailelerinin müdahalesi sonucu sosyal ilişkileri de sıkıntılıdır. Bu bütün yaşamlarını etkileyebilir. Çünkü karşılaşacakları kriz anlarının üstesinden gelemezler, çatışmaları yönetemezler. Bunun yerine kendilerini koruyacak helikopter ebeveyn işlevi görebilecek bir şemsiye ararlar. Sevgili, arkadaş, akraba, patron vs. Burada önemli olan çocuğa ne zaman destek verilmesi gerektiğidir. Sözgelimi çocuk okulda bir arkadaşıyla sorun yaşadı. Bu durumda ne yapmalıyız? Öncelikle sorun nedir? Bu sorun sürekli meydana geliyor mu? Yukarıdaki sorular çok önemlidir. Yanıtları akran zorbalığını gösteriyorsa, çocuğun psikolojik, fiziksel olarak sürekli saldırı altında olması, ebeveyn sessiz kalmamalıdır. Okula gelip öğretmenlerle durumu paylaşması ve çocuğuna atılganlık becerisi kazandırması gerekir. Okullarda bu velileri görmek umuduyla... NOT: Bir helikopter ebeveyn gördüğümüz zaman çaktırmadan bu kitabı okumalarına aracılık edebiliriz. ;) Öz eleştiri ve öz düzenleme becerisi varsa bir umut... :) NOT: Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi Çocuğun Temel Yararı İlkesi Madde 3: 1. Kamusal ya da özel sosyal yardım kuruluşları, mahkemeler, idari makamlar veya yasama organları tarafından yapılan ve çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararı temel düşüncedir. Keyifli okumalar.
Anne Ben Yapabilirim
Anne Ben YapabilirimSüleyman Bulut · Can Yayınları · 201435 okunma
··
20 görüntüleme
Adem YEŞİL okurunun profil resmi
Okumuş olduğunuz ve okuduktan sonra naçizane duygularla ele aldığınız bu kitaba dair incelemenizi okuyunca, aklıma daha bir iki gün önce bir arkadaşımla geçmişe, çocukluğuma dair yaptığımız yolculuk geldi. Gecenin o vakti 2 saatliğine kadar ta 80'li yıllara bir yolculuk yaptık ve şimdi uzun ara sonra o duyguları, hem o gün hem de bugün tekrar bir film şeridi gibi yaşarken, zamane çocuklarının ne kadar da şanslı olduklarını düşünmeden edemedim. Kendi çocuğuma bakarak, bu duruma üzülsem mi yoksa, benim hayatımdan geçenleri göz önüne alarak sevinsem mi bilemedim! Her iki türlü de ikilemde kalıyor insan, ama kıyamadığı için ikinci seçenek ben dâhil birçoğumuzun tercihi oluyor diye düşünüyorum. Kim olumsuz yaşadığını kendi neferine, gelecek nesline hak görür ki?! Onu koruyup kollamak için elinden geleni yapar, ama evet haklısınız. Onların geleceğe dair hayatlarında önemli yer edinecek öz güvenlerini de ellerinden almamız gerekir. Onlarla ilgilenirken, çok dikkatli olmamız, ölçüleri, bazı sınırları aşmamız gerekliliği düşüncesi bende de var. O daha üç yaşındayken, birlikte yolda yürürken ona kendi güvenini sağlamak adına, elini sıkı tutmuyor, hatta ona işaret parmağımız uzatarak, sıkıca kavramasını ve o elin kontrolünün onun üzerinde olduğu hissini değil de, istediği zaman serbest hareket edebileceği hissini vermekti gayem. Benim doğru düzgün, çocukluk anılarımda hatırladığım tatlı geçen günlerim olmadığı için, ona geçen yılbaşında Noel Baba kıyafeti aldım. Bir çuval diktirdim, dağıtması için tüm apartmana yetecek kadar çikolata aldım ve insanlarla sosyalleşebilmesi, iyi ilişkiler kurabilmesi ve anılarında güzel yer edinmek için etkinlik bile yaptım. Ben tıraş olurken hep beni hayretle izlemesinden etkilenerek, bir gün tıraş bıçağının kapağını yapıştırıp, onun yüzüne köpük sürerek, bir yetişkin insan gibi tıraş olma hissini tattırdım ve ilerisi için kayda aldım. Ömrüm vefa ettikçe ona birçok şey katabileceğimin farkındayım, ama bazen 'Helikopter Ebeveynler' duygularımız daha öne çıkıyor ve ister fazlasıyla koruma hissine kapılıyoruz işte. Umarım o eşit dengeyi her bir anne ve babanın kurabilmesi dileğiyle Gülbahar Hanım. Size incelemeniz ve bu güzel paylaşımınız için teşekkür ederim. Edebiyatınız daim ve akşamınız hoş olsun efenim. Saygılar.
Gülbahar Aygün okurunun profil resmi
Öncelikle bu değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim. Evet, insan kendi çocukluğunun öznesi olamıyor. O süreçte birçok şey bizim dışımızda gelişiyor. Bu yüzden ebeveynler, çocuğumun çocukluğunda hüzün olmasın düşüncesiyle farklı davranışlarda bulunuyorlar. Anlıyorum... Çocukların ise yolculuklarında anne ve babanın varlığını duyumsayarak kendi adımlarıyla ilerlemesi o kadar önemli ki! Sizin de belirttiğiniz gibi duygusal ve düşünsel "denge" eylemsel tutarlılık.... Anne, babalar için duyguları kontrol edip bu dengeyi kurmak zor olsa gerek. Size bu yolculukta şans diliyorum. Çocuğunuzun anılarında çiçek çiçek açmanız umuduyla... Esen kalın. 😊🙏
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.