·152 syf.····Okunma: 03 Haziran 2020 23:50 Böylesini beklemiyordum!..
Tamam beklentim yüksekti, içeriğindeki sıradışılık, doğa üstü bir kaç olay, derin felsefi söylemler, psikolojik analizler sınırları genişletse de; böylesi bir son ve ters köşede zirve bir kitap beklemiyordum. O en can alıcı kısmı okuyunca bir kaç saniye kalakaldım. Hani şok eden bir haber alırsınız ya, öyle. Mazoşist miyim bilmem ama kitap okurken öyle bir duyguyu yaşamak bana göre tarifsiz güzel. Gece bitti ve etkisi öyle yoğundu ki, son sayfayı okuduktan sonra dakikalarca gözlerim kapalı düşünmek yetmedi. Uykuya dalan kadar aklımdan kitabın analizini yaptım, kimin nerede ne dediğini, orada niye öyle olduğunu puzzle parçaları gibi yerleştirdim. Anlayacağınız dolu dolu yaşadım kitabı...
İnanın abartmıyorum hatta az bile yazdım. İlk sayfasından itibaren adındaki kelime gibi 'tutundum' kitaba. Ama ilerledikçe kafamdaki sorular arttı ve bir türlü cevap bulmadı hatta daha da büyüdü. "İşte," dedim "kitabın adı tam hakkını veriyor;
ANLAMSIZLIĞA TUTUNMAK." Kitaba dahil olan her karakterle biraz daha soru işareti birikti kafamda. Hani yumaklar olur, ip yumakları. Normalde karışıktır ve siz onu sarıp yumak yaparsınız. Aynı örneği Gölgesizler kitabı için de vermiştim ama orada "açıkta kalan ipler, yumak üzerinde kaldı aynen kitapta havada kalan kısımlar gibi" demiştim. Anlamsızlığa Tutunmak 'ta da bir yumak var ama kitap sonunda yumakta ne açıkta ip kırpığı kaldı, ne de düzensizlik. Hatta yumak ışıl ışıl parlıyor ve çok usta işi sarılmış. Yani müthiş bir görüntü... Kafanızı karıştırdım sanırım, tamam onun hatırına konu anlatmayı sevmediğim halde birazcık kitap konusundan bahsedeyim.
Ana karakter başarılı iş kadını, güzel Alaz çevresindeki insan kalabalığı içinde yalnızlaşır, günden güne benliğinin eridiğini hissettiği ve tam kaybolma sınırına yaklaştığı sırada yakışıklı barmen Doğu ile karşılaşır. Devamı için şöyle düşünebilirsiniz. Depresyon eşiğindeki esas kız Alaz; esas oğlan, süper kahraman kılıklı, kurtarıcı Doğu ile karşılaşır ve çetrefilli aşk eşliğinde mutlu sona doğru düşe kalka ilerlerler. Ama tabii ki böyle tahmin edilir bir kitap değil. Onu geçin Deniz Kenan Kılıç kaleminden çıkan, müthiş zihninin eseri bu kitaptaki olay örgüsünü ve böylesi sonu olan bir kurguyu kolay kolay bulamazsınız. Yazarının derin ve kapsamlı araştırmalar yaptığı belli olan, üslup ve dilbilgisi yönünden kusursuz, ayrıca da keskin zekâsının ürünü kesinlikle.
Beni bilirsiniz kitapları, artı eksileri ile objektif yorumlarım. En popüler kitap bile olsa eksik yönleri yazarım. Sonuçta bir kişi dahi benim yazdıklarımdan etkilenip kitabı alsa ve beklediğini bulamazsa bu bana vebaldir. O yüzden gönül rahatlığıyla kitabı tüm kitap severlere tavsiye ediyorum.