2020 28. kitabı
ANNA KARENİNA/Tolstoy Anna Karenina:Rus aristokrasisine mensup şık ve güzel bir kadındır. Çevresinde hayranlık uyandırmaktadır. Kont Vronsky: Yakışıklı, genç bir konttur. Prens Stepan Arkadyaviç: Anna’nın erkek kardeşidir. Aleksey Karenin:Anna’nın kocasıdır. Yüksek bir devlet memurudur. Levin: Üniversite mezunu, çiftlik sahibi Kiti: Güzel prenses. Levin’in eşi olacak Ve diğer kahramanlar Okunması gereken çok kitap var fakat bizim bütün güzel kitapları okumaya vaktimiz yok. Seçmek gerek imkanlarımız dahilinde. Ben de öyle yaptım, çok güzel kitaplar seçtim kendime. Anna Karanina onlardan biriydi. Binden fazlaydı sayfa sayısı. Bu beni biraz korkutuyordu fakat okumaya başlayınca önyargılı oluşuma kızdım. Film tadında güzel, akıcı herkesin ilgisini çekebilecek bir romanmış. Roman 1860-1870’lerin Rusya’sında birkaç zengin/soylunun günlük yaşantısını konu edinerek döneme ışık tutuyor. Aynı yıllar Osmanlı’nın zor zamanlarıdır. Genç Werther'in Acıları, Vadideki Zambak, Eylül, Aşkı Memnu romanlarındaki gibi yasak aşkı konu alan farklı değil ama güzel bir aşk romanı. İsmini kahramanlarından biri olan Anna Karanina’dan almış. Anna romanın çok önemli kahramanı fakat onun kadar önemli bir kahraman daha var: Levin. Anna soylu, güzel ve herkesin favorisi olan, evli bir kadındır. Sosyetenin aranan simasıdır. Dışarıdan bakınca çok güzel bir hayatı vardır fakat sahip olduklarıyla yetinmez. Gönlünün sesini dinler ve toplumun yadırgadığı işlere meyleder. Başına gelecekleri göze alır ve yasak aşkın peşinden gider cesurca. Güçlüdür. Tüm zorlukların üstesinden gelebileceğini hissettirir. İnançlara, toplumun değer yargılarına kıymet veren anlatıcı Anna’ya güzel bir son yazmaz romanda. Bu işlerin sonu hep kötüdür, demek ister. Levin, romanın diğer önemli kahramanı. Anna kadar favori bir karakter değil fakat yine de dikkat çekicidir. Üniversite mezunu, çiftlik sahibidir. Köyde yaşamaktadır. Orada çok mutludur fakat Rusya’da imrenilen hayat sosyete çevresinde yaşanmaktadır. Levin hem o hayata uzaktır hem meselelere bakışı farklıdır. Moskova’da tarif edilen çevrenin diğer gözdesi Kiti’ye çok aşıktır. Köyde yaşıyor olması, inançsız oluşu, sosyetenin gözdelerinden olmayışı bu aşka engeldir. (En belirgin özelliklerinden biri inançsız olmasıdır.) Anlatıcı, bu eksi özelliklerine rağmen Levin’e toplumun genelinin benimseyeceği bir hayat yaşatır ve romanın sonunda kahramanının inanmasını da sağlayarak inananlar, toplumun değerlerini değeri bilenler, mutlu olur, mesajını verir. Kont Vronsky, romanın diğer favori kahramanıdır ve bir sahnede Levin’in de rakibidir. Subaydır. Zengindir. Çok yakışıklıdır. İyi bir eğitim almıştır. At yarışçısıdır. Davetlerin gözdesidir.(Levin’e göre artıları çoktur.) Arzularının esiridir. Bu özellikler onun mutlu olmasına yetmemiştir. Oysaki sahip oldukları herkesin imrendiği özelliklerdir. Prens Stepan Arkadyaviç ve eşi Doli’nin yaşantısıyla farklı bir noktaya dikkat çekmek istemiş anlatıcı. Stepan yüksek maaşlı, yüksek mevkili bir devlet memurudur. Çocukları vardır. Eğlenmeye, gezmeye, yemeye ve kadınlara düşkündür. Bu yaşantısına para yetmemektedir. Eşi her şeyin farkındadır. Bütün bunlara rağmen her şey yolundaymış gibi hareket etmek diğer seçeneklere göre daha mantıklıdır. Roman, yukarıda kısa özelliklerini verdiğim soylu kahramanların arasında Rusya’nın iki önemli kenti Moskova ve Petersburg’ta geçmektedir. Bu yaşantı ilgili yılların, ilgili çevrenin ortalama yaşantısıdır. Davetler verilir, en güzel, en pahalı kıyafetlerle partilere gidilir. En lüks yemekler yenilir. Müzikler dinlenip danslar edilir. Av partileri düzenlenir. Yazar bu yaşantıyı çok iyi bildiğinden olacak konakları, kıyafetleri, yemekleri, müzikleri, av partilerini en ince ayrıntısıyla tasvir eder. Film seyrediyor gibi o zengin yaşantıya şahit oluyorsunuz. Levin’in yaşantısından hareketle biraz da dönem Rusya’sının köy hayatı hakkında fikir sahibi oluyorsunuz. Toprak sahipleri ve onlara hizmet eden köylüler var. Çiftlik sahipleri köylülerden pek memnun değiller çünkü onlar hem tembel hem sarhoşturlar fakat onları çalıştırmak zorundadırlar. Levin de çiftlik sahiplerinden biridir ve meseleye bir çözüm bulmaya çalışır. Daha çok ürün almak için köylüleri daha disiplinli çalıştırmak ve bunun karşılığı olarak da onlara daha çok ücret vermek derdindedir. Bu meseleyle ilgili bir de kitap yazar. Fikirlerini sohbet ortamlarında paylaşır fakat pek ciddiye alınmaz. Roman Levin’in köy yaşantısını anlatırken yer yer çok ayrıntıya iniyor. Mesela birkaç sayfa tırpanla ot biçme sahnesi anlatılıyor. Uzun uzun avlanma hikayelerinden söz ediliyor. Köylüler, romanda soyluların işlerini gören kişiler olarak karşımıza çıkıyor ve hiçbirisi ile ilgili bir ayrıntı verilmiyor. Fransızcanın -o dönem Osmanlı’da olduğu gibi- Rusya’da da favori bir dil olduğu görülüyor. Kahramanlar mutlaka Fransızca biliyor ve konuşurken mutlaka Fransızca cümleler de kuruyorlar. Çocuklara bu dilin eğitimi veriliyor. Din, romanın ön plana çıkan diğer önemli unsuru. Sohbetlerde dini konulara giriliyor, Hıristiyanlığa dair ayrıntılardan bahsediliyor, kiliselerdeki ayinlerin ayrıntıları veriliyor. Anlatıcı romanın inançsız fakat önemli kahramanı Levin’i okuduklarının, dinlediklerinin tesirinde kaldırarak değil de yaşadıklarından çıkarımlar yaptırarak düşündürerek onun doğru yolu bulmasını yani inanmasını sağlıyor. Böylece toplumun ortak değer yargılarına aykırı hareket ettirdiği kahramanlarını bir şekilde cezalandırırken baştan beri olumlu davranışlar sergileyen kahramanı Levin’in inanmasını da sağlayarak mutlu olabilmenin yolunu işaret ediyor. Okuduğum Anna Karanina İletişim Yayınlarından çıkmış. Ergin Altay çevirmiş. 1036 sayfa. Güzel bir çeviri olduğunu düşünüyorum. Kıyaslama şansım yok çünkü başka bir çeviri okumadım. Sayfa sayısı olarak orijinaline yakın olduğunu sanıyorum. Satın alırken bilerek 1036 sayfa olanı tercih ettim çünkü derdim bir kurgu okumak değildi. Toltoy’u tanımak, dönem Rusya’sını onun kaleminden okumaktı. Güzel ve nitelikli bir romandı bana göre. Tavsiye ediyorum.
Anna KareninaLev Tolstoy · İletişim Yayınları · 201355,6bin okunma