Spoiler içerir
2020 19. kitabı
DOKTOR MOREAU’NUN ADASI Kitap bana göre yavaş başlıyor ve olayların hızlanması geç başlıyor. Uzun bir süre olayların başlaması için okudum ve yarıdan sonra hikayeye vardım. Efradı tanıma ve gözlemleme kısmı biraz uzun geldi. Kitapta bir nebze insan olmaya çalışan hayvanları izliyoruz. Onları tanımak için girişin uzun olması da normal. Kitapta anlatılanlara gelecek olursak, Wells'e göre insan olmak için gerekli alt bileşenler verilmiştir. Bunu Doktor Moreo’nun Açıklaması bölümünde okuyunca şöyle görüyoruz: “Bu cesaretsiz hayvanlar (koyunlar), korku ve acıyla güdülenenler, eziyetle yüzleşecek en ufak hırsı olmayan bu şeyler insan yapmak için elverişli değillerdir.” İnsan yapan Moreau’nun, yarı insanlarının uyduğu kurallar var ve bu kurallar bütününe Kanun deniyor. Kanun yarı insanlarca kutsal gerekler gibi tekrarlanıyor. Yarı insanların yaratıcısına (Dr. Moreau) bir nevi tanrısal özellikler affediliyor. Kanun’un yarı insanlar arasında çatışmaları engellediği de biliniyor. Kanun'a uymanın insanı özellikleri kaybetmemek için gerekli olduğu da anlatılıyor. (Kanun toplumsal hayata dair pek çok şey içeriyor.) Bu durum kitapta şöyle işleniyor “Kanun kısa süreli ve ateşli bir mücadeleye girmelerine ve düşmanlıklarının doğal bir sona varmasını engelliyordu.” Kanun’un yaratıcısı ve acılar evinin sahibi Moreau ölünce hiçbir şey eskisi gibi kalmıyor. Moreau’nun ölümüyle birlikte Kanun’un ölmediği varlığını sürdürdüğü söylense de yarı insanlar için etkili olmuyor ve insani özelliklerini yavaşça kaybetmeye başlıyorlar. Bu bana toplumsal düzenin sağlanması için yasa ve cezalandırma sisteminin olması gerektiğini hatırlattı ancak kitaptaki gibi doğal düzene zoraki müdahale ile oluşturulmuş sistem ne kadar ayakta kalır şüpheli. Adana Moreau'nun araştırmaya olan tutkusuyla Motgomery'in içmeye olan tutkusuyla ve yarı insanların içgüdüleri ve zekalarının kısıtlı olmasıyla kurduğu düzeni Predick'in sözlerinden dinliyoruz. Keyifli okumalar
Doktor Moreau’nun AdasıH. G. Wells · Karbon Kitaplar · 201910bin okunma