···Okunma: 19 Mayıs 2020 20:14 Görünüş itibarıyla pupüler edebiyata ait bir eser olarak görülse de içerdiği ayrıntılar, sembolik anlamlar ve felsefi yorumlarla tam bir şaheser. (Micheal Biggins)
1938’de 10 yıllık bir araştırma sonrası tamamlanan bu güzelim eser; kuzeyi Nazi Almanyasının Avusturya’yı işgali, batıda İtalyan faşistlerin Sloven azınlığa etnik temizliği söz konusu olan ve biraz daha ötesinde de Stalin’in kıyımlarının yaşandığı Yugoslavya’nın küçük bir kasabasında yazılmış. Fikrim, bir eserin yorumlanmasında dönem ve ortam şartları, üretenin kişiliği ve ruh halinin eklenmediği zaman eserdeki anlam bütünlüğünün tam olarak kavranamayacağı yönünde. Ancak Bartol’ün hayatının büyük çoğunluğunun gizli kalması esere sayısız farklı yoruma sebep olmuştur.
Marco Polo’nun bir hikayesinde Sabbah’ın Cennet serüvenini okuyan, eğitim haytına edebiyat alanında kariyer yapma isteği üzerine son veren Vladimirciğim Bartol bu savaş hengamesinde küçük bir kasabada uzun uğraşlar sonucu bu keyifli ve düşündüren okumayı bize ulaştırıyor.
Totaliter rejimler tarafından kitabın ilk yayımlandığı yıllar tehdit olarak görülüp yasaklanmasını söylemek, sanırım çoğunluğun sadece Sabbah’ın detaylı bir serüveni olarak gördüğü bu hikayeye farklı anlamlar yüklemeye yeter. Bir eserin amacı ne kadar bu olmasa da çeşitli argümanlar yaratılabilir. (Sabbah: Hitler/ Ebu Ali: Nazi Propaganda Bakanı J. Goebbels ya da İsmaili tarikatının katı hiyerarşik yapısının Faşist ve Nasyonal Sosyalist yapılanmaya benzemesi. Günümüz için Alamut: İşid veyahut El Kaide vs) Bu tabiki bahçesine ne ekeceğine karar verecek olan toprak sahibinin ihtiyacı ve keyfine belki de tutkusuna benzer.
Ancak Bartol’ün bu kitabı tüm diktatörlere adama isteği söz konusu olunca ekilebilecekler listesi iletiliyor bize. Bunu da sizin hayal gücünüz ve imge cennetinize bırakarak çok da uzatmadan değinmem gereken bir diğer taraf da; yazarın muazzam hikayeleştirme ve anlatım tarzı. Hikayede otoriter bir anlatıcı yoktur(kendini gizlemiştir) ve bütün olayı karakterler sürdürür.
Son olarak: Hiçbir şey gerçek değil, her şey mübah.