·128 syf.····Okunma: 19 Nisan 2020 22:55 "Herkes kitap yazmasın." diyerek incelemeyi bitirmek isterdim fakat bu uydurukçunun hakkında bir şeyler yazmadan geçersem ayıp olur. Öncelikle söyleyeyim, kitapta kelimelerin kökeni, nereden geldiği araştırılmış(!).
Kitap daha ilk sayfasından şöyle başlıyor: "Benim bağlı bulunduğum kelime kökünü bulma yaklaşımı ne yazık ki çoğu dilcinin bilmediği, duyduğunda da kabul etmediği bir yaklaşım. Kelimenin kökünü sonda değil hem sonda hem baştaki seslerde arıyorum. Yani bana göre Türkçe sadece sondan eklemeli bir dil değil hem sondan hem baştan eklemeli bir dil."
Ne kadar kanser bir düşünce olduğunu anlatmama gerek var mı? Çok kıymetli yazar arkadaş "bana göre Türkçe" diyerek tüm dilbilimcilerin reddettiği bir şekilde Türkçeyi katlediyor ve bu saçma fikri duymayan dilbilimcileri ise habersiz olmakla suçluyor. Meşhur "Sen kimsin ya!" sözü vardır ya, o geliyor akla.
Kitabı satın almadım, zaten böyle bir şahsa para kazandırmam, evdeki kitaplıktan buldum ve nereden geldiğini bilmiyorum. Arka kapağını okuyunca konusu ilgimi çekti, ki içerisinde doğru bilgiler olsaydı benim için hazine değerinde olabilirdi ama kitap baştan sona yalan. Kelimeleri değerlendirme şeklini duysanız aklınız hayaliniz durur. Kitap boyunca trajikomik yazılarını fotoğraflayıp arkadaşlara attım, hep beraber eğlendik. Açıkçası uzun zamandır bu kadar gülmemiştim, kendisi de bence kaçırdığı esprilere gönül rahatlığıyla üzülebilir.
Saçma ve aslı astarı olmayan incelemelerine bir örnek vereyim: bir. Yazar bir'in kökünü bulmak için (evet kökünü bulmak için) biri harflerine ayırıyor: b-i-r. Ardından şunu söylüyor: bir'in r'si geniş zaman ekidir, i'si -imek fiilidir, b'si de kelimeye merkezilik anlamı katar. Ne? Doğru mu okuyorum? Türkçe ağlıyor şu anda. Üstelik bunu kitap boyunca yapıyor çünkü inanmış :D Yazık.
Çok muhterem üstadımızın bir başka tespiti: "Kaynaştırma harfi var da 'kaynaştırma sayısı' diye bir şey yok mudur? Olamaz mı? Hangi sayı 'kaynaştırma sayısı' olabilir, bu soruyu sordum ve 10 yazarken 1'in yanındaki 0'ın kaynaştırma sayısı olabileceğini fark ettim." ahahahhahaha kusura bakmayın ama ben buna on dakika kesintisiz güldüm ve hala her okuduğumda kahkaha atıyorum. "yok mudur", "olamaz mı", "bence olabilir" şeklinde sözcük incelendiği nerede görülmüş?
İşin acı tarafı bu şahıs yaptığı işin kıymetli olduğunu düşünüyor ve takdir görmeyi bekliyor. Kitabı okurken kendisini de araştırdım ve yüzsüz bir siyasal islamcı olduğunu öğrendim. Kitapta da yer yer Cumhuriyet değerlerine dil uzatıp aklınca nükte yapıyor. Ben bu kafasızları anlamıyorum. Adım kadar eminim, kendisi de yazdıklarının zırva olduğunun içten içe farkında fakat itibar için bilgiçlik taslıyor. Belli ki kandırdığı insanlar da oluyor arada ancak bir avuç insandan öteye hitap edemeyecek.
Uzun lafın kısası hayatımda okuduğum en boş kitaptı. 1 puan vermeden önce okuduğum diğer 94 kitaba kaç puan verdiğime baktım ve 4'ün altında notlandırdığımı görmedim. 1 verme şerefi bana aittir, g-üle g-üle kullansın