Türkçede Sayıların Kökeni Üzerine Denemeler

İz Yayıncılık
9786053261964

2020 13. kitabı
Okunma: 19 Nisan 2020 22:55
"Herkes kitap yazmasın." diyerek incelemeyi bitirmek isterdim fakat bu uydurukçunun hakkında bir şeyler yazmadan geçersem ayıp olur. Öncelikle söyleyeyim, kitapta kelimelerin kökeni, nereden geldiği araştırılmış(!). Kitap daha ilk sayfasından şöyle başlıyor: "Benim bağlı bulunduğum kelime kökünü bulma yaklaşımı ne yazık ki çoğu dilcinin bilmediği, duyduğunda da kabul etmediği bir yaklaşım. Kelimenin kökünü sonda değil hem sonda hem baştaki seslerde arıyorum. Yani bana göre Türkçe sadece sondan eklemeli bir dil değil hem sondan hem baştan eklemeli bir dil." Ne kadar kanser bir düşünce olduğunu anlatmama gerek var mı? Çok kıymetli yazar arkadaş "bana göre Türkçe" diyerek tüm dilbilimcilerin reddettiği bir şekilde Türkçeyi katlediyor ve bu saçma fikri duymayan dilbilimcileri ise habersiz olmakla suçluyor. Meşhur "Sen kimsin ya!" sözü vardır ya, o geliyor akla. Kitabı satın almadım, zaten böyle bir şahsa para kazandırmam, evdeki kitaplıktan buldum ve nereden geldiğini bilmiyorum. Arka kapağını okuyunca konusu ilgimi çekti, ki içerisinde doğru bilgiler olsaydı benim için hazine değerinde olabilirdi ama kitap baştan sona yalan. Kelimeleri değerlendirme şeklini duysanız aklınız hayaliniz durur. Kitap boyunca trajikomik yazılarını fotoğraflayıp arkadaşlara attım, hep beraber eğlendik. Açıkçası uzun zamandır bu kadar gülmemiştim, kendisi de bence kaçırdığı esprilere gönül rahatlığıyla üzülebilir. Saçma ve aslı astarı olmayan incelemelerine bir örnek vereyim: bir. Yazar bir'in kökünü bulmak için (evet kökünü bulmak için) biri harflerine ayırıyor: b-i-r. Ardından şunu söylüyor: bir'in r'si geniş zaman ekidir, i'si -imek fiilidir, b'si de kelimeye merkezilik anlamı katar. Ne? Doğru mu okuyorum? Türkçe ağlıyor şu anda. Üstelik bunu kitap boyunca yapıyor çünkü inanmış :D
2021 12. kitabı
Çok ince ayrıntı diye buna derim. Sayıların nerden geldiği. Nelerle bağlantılı olduğunu hiç bilmiyordum. Artık bir yeni şey daha öğrendim. Her satırında şaşırmamak elde değil.
Saymanın mahiyeti üzerine
2023 33. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2023 22:43
Asım Gültekin ile ilk tanışmamız lisemize konferansa geldiğinde olmuştu. Daha o zaman zihin dünyasında farklı fikirlerin sancısını çektiği belliydi. Kendisini rahmetle anıyorum. Esere gelecek olursak Birden Bine kelimelerin köklerine farklı bir yaklaşımda bulunan (köksel dil teorisi) etimolojik, sayılarla uğraştığından matematiksel, sık sık düşünerek ilerlettiği için felsefi bi eser niteliğinde. Koksel dil teorisinden biraz bahsedeyim. Bildiğimiz üzere Türkçe sondan eklemeli bir dildir. Ancak köksel dil teorisi temeli ses- anlam ilişkisidir. Sesi temel koyan anlamı sesle işartetleyen ve anlamı sesin öncesindeki sessizlikle başlatır. Yani şöyle düşünün 2+3+4=9 işleminde 3 un yerine 1 'i koysak ne olur, 5'i koysak ne olur bunu görmeye çalışıyor diyebiliriz. Sayıların ezber olarak verilmesi her şey gibi üzücü. Bu eserde isminin nerden geldiğinin yani sıra o isimle bağlantılı diğer kelimeleri de görme imkanı buluyorsunuz. Hatta diğer dillerden karşılıklarının bağlantılarını da [örneğin; dokuz sayısını irdelerken arapların devenin dokuz gün susuz kalabilenine "tıs" dedikleri ve Arapça'da dokuzunda tıs'a arasında bağ olduğu gibi ] Bu kitap kelimelerle, etimolojiye ilgisi olan kimselere tavsiye edilir aksi halde sıkıcı bulabilirsiniz.
Matematik-Felsefe
2019 84. kitabı
Hiç düşündünüz mü sayıların isimleri nerden geliyor? İşte bu kitap da sayıların isimleri üzerine yazılmış. Sayıların isimlerini oluşturan sesler, başka dillerde ki karşılıkları, ek incelemeleri, bu köklerden türemiş olabilecek diğer kelimeler ile aralarında ki bağlar incelenmiş. Her sayı anlatılırken farklı pencereler açılıyor. Arada da"acaba böyle midir?" diye sormaktan kendimizi alamıyoruz. Kısacası sayıların etimolojisi ile ilgili yazılmış farklı bir eser.
2020 59. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2020 00:02
Bir’e neden bir denmiş.? Bin’in bir ile alakası var mı? Ya iki’nin ilk’i ne ki?? Atmışın sonundaki “mış’a” kim demişte olmuş ;) etimolojik bir anlam kargaşası ile yazmış rahmetli Asım abi :) sindirilerek okunası bir kitap. Meraklısı iseniz tavsiye olunur..
2020 28. kitabı
Sayıların kökenleri üzerine güzel incelemeler içeren bir kitap. Türkçe'de kelimelerin oluşumu adına da biraz fikir katıyor insana. Hayret ve hayranlıkla okuduğum bir kitaptı.
2019 26. kitabı
Yazar kitaba başlarken diyor ki; "Merakını bastırmayanlara, araştırmaktan; Kelimenin ve eşyanın hakikatini aramaktan yılmayanlara .." Hakikatı ne kadar düşünüyoruz? Düşünmeye de üşeniyoruz artık değil mi? Bu kitapta sayıların kelimelerine türkçede neden böyle denilmiş?İkiye neden iki diyoruz? Altıya neden altı diyoruz, neyin altı? Bunlardan bahsediyor.
Sayıların Etimolojisi
2021 21. kitabı
Okunma: 07 Temmuz 2021 16:27
Türkçede sayıların etimolojisi üzerine farklı bir çalışma. Bazı sayıların etimolojisi üzerine net bir çıkarımlar olmasa da sayıların anlamları ile ilgili bir ışık tuttuğu söylenebilir.
Hayat
2024 6. kitabı
Sizlere yine etimolojik bir kitapla geldim bu sefer sayıların kökenine dair bir araştırma yapılmış gerçekten kitap çok mükemmel sayılar olarak tüm dillere değinilmiş Arapça Hintçe İspanyolca Fransızca Almanca İngilizce vs.Farkli diller bile var zulu dili gibi.Güney Afrika'ya ait bir dilmiş.Siz de etimolojik kitaplar seviyorsanız bu kitaba muhakkak göz atmalısınız.Şimdiden okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.

Asım GültekinYazar · 4 kitap
1975 Amasya Taşova doğumlu Asım Gültekin, kökleri Artvin ve Selanik'e uzanan bir Ahıska Türküdür. Lise öğrenimini Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Taşova İmam Hatip Lisesi'de tamamladı. İlkokul 3'te sınıf arkadaşları ile, tarihteki sahte kahramanlara inanmama hedefli bir grup kurdu. Selam, Gülçocuk, Kandilçocuk, İslam, Teklif, Kayıtlar, Yediiklim, İkindiyazıları, İslami Edebiyat, Kardelen dergileri abone olduğu ilk dergilerdendir. Kartal Anadolu İmam Hatip’te kültürel çalışmalara öncülük etmiş, burada yeni çalışmalar geliştirerek Kartal Anadolu İmam Hatip’e bir dinamizm getirmiştir. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Edebiyat Öğretmenliği bölümünden mezun olmuştur. Biat dergisini yılda bir sayı olarak 5 yıl çıkardı. Kartal Anadolu İHL'nin 1989'da çıkmaya başlayan dergisi Seher'i 2009 yılına kadar dışardan katkılarla devam ettirdi. Yörünge, Yediiklim, Yeni Şafak, Sağduyu, Milli Gazete, Vakit gazetelerinde kültür sanat merkezli yazıları yayınlandı. İz yayıncılık bünyesinde aylık Kitap Postası dergisini 20 sayı çıkardı. Pendik Özel Birikim İlköğretim Okulu, Eminönü Matbaa Meslek Lisesi, Beyazıt İşitme Engelliler İlköğretim Okulu, G. Antep İslahiye Boğaziçi ilköğretim Okulu, Kartal Anadolu İHL, Pertevniyal Lisesi, Beyoğlu Fındıklı Lisesi, Üsküdar İHL Edebiyat öğretmenliği yaptığı okullardır. 2008 yılında yılın öğretmeni seçildi. Dünya Bizim web sitesi ve Cafcaf Mizah Dergisi'nin genel yayın yönetmenliğini yapan Gültekin, harici olarak birçok kültürel yayın ve oluşumun içinde aktif olarak yer almış, yüzlerce seminer, konferans ve toplantıların düzenleyicisi ve konuğu olmuştur. TYB İstanbul yönetim kurulu üyeliği, Mizah Derneği Başkanlığı, TÜRDEB (Türkiye Dergi Editörleri ve Yayın Yönetmenleri Birliği) kurucu üyeliği, Sade Hayat Derneği yönetim kurulu üyeliği ve Yedihilal Derneği'nde başkan yardımcılığı görevini yaptı. Etimoloji dersleri, seminerleri verdi. 22 Temmuz 2020’de 45 yaşında Yalova'da kalp krizi sonucu öldü. 23 Temmuz 2020'de memleketi Taşova'da, Doğu Mahallesi Mezarlığı'na defnedildi. Evli ve 2 çocuk babasıydı.