2020 23. kitabı
Okunma: 16 Haziran 2020 16:44
Yine harika bir Agahta Christie kitabı okudum. Yine mükemmel bir kurguydu ve tamamen emin olamasam da katilin kim olduğunu tahmin ettiğim için kendimi kutluyorum. Esrarengiz bir kişi tarafından mektup alan kişiler, Zenci Ada'sına davet ediliyorlardır. Bunlar toplumun her konumundan kişilerdi ve başta tesadüfmüş gibi görünen bu davetin sebebi adaya gidince anlaşılır. Bu davet mektubu gönderen kişi tarafından titizlikle planlanmıştır. işledikleri suçlar için yeterli kanıt bulunmamasından dolayı adaletin cezalandırmadığı bu kişileri cezalandırmakla kendini görevli hissetmiş bir kişi tarafından her gün biri öldürülecektir. Konunun bu boyutu aklıma yakın zamanda izlediğim "Şahsiyet" dizisini getirdi. Dizide de Agah Bey işledikleri suçtan dolayı ceza almamış kişilerin peşine düşmüş, kitaptaki kişi gibi kendini hakim konumunda görmüş ve cezasız kalan kişileri kendi cezalandırmıştı. Evet diziyi de konu bakımından çok beğenmiş yerinde bir karar diye düşünmüştüm. Şimdi kitap için de aynı şeyi düşünüyorum. Adaletin tecelli etmediği durumlara müdahale edip o kişileri cezalandırmak suç olmamalı. Delil yetersizliğinden kendilerini aklamış sanan bu kişilere toplum olarak ceza vermemiz gerektiğini düşünüyorum. Kişilerin sosyal konumları, karakterleri bizi yanıltmamalı. Her insanın suç işlemeye meyili olduğunu, kimsenin sütten çıkmış ak kaşık olmadığını unutmamalıyız. Sosyal konumları onlar hakkında objektif değerlendirme yapmamıza engel olmamalı. İşte kitabı okurken böyle düşünüp okursak katili biraz da olsa tahmin etmek zor olmaz.
On Küçük ZenciAgatha Christie · Altın Kitaplar · 201843,7bin okunma