2020 21. kitabı
Okunma: 18 Haziran 2020 19:58
VE AŞKTAN OLACAK ÖLÜMÜM Kitabın ismiyle mest oluyorsunuz. Giriş kısmında Pablo Neruda'nın şiir, dil, özgünlük üzerine düşüncelerini okuyorsunuz. Başlangıçta şairin hayatı hakkında kısa bilgi verilmiştir. Son kısımda ise kronolojik sırayla Neruda'nın hayatını detaylı olarak bulabiliyorsunuz. "...ölüm bir tek bana yazılmış bu öyküde ve aşktan olacak ölümüm seni sevmekle, çünkü seviyorum seni aşkım, kanla, ateşle..." Kısa bir şiirle çarpılmış gibi okumaya devam ediyorsunuz. Akıcı, etkileyici, mücadeleci, sevgi dolu şiirleri kimi zaman Hilmi Yavuz'un , Ülkü Tamer'in, Adnan Özer'in kimi zaman Eray Canberk'in, Fahri Özdemir'in, Nuran Yavuz'un, Enver Gökçe'nin kimi zaman da Talat İnanç, Kemal Özer ve Sibel Özbudun'un çevirisinden okuyorsunuz. Bir madencinin, gemicinin, balıkçının, köylünün hayatına şahitlik ediyor; Vietnam ve İspanya'daki çocukların ölümüne ise isyan ediyorsunuz. Hayata sıkı sıkı sarılmış bir insanın her eylemi aşkla yapmasına tanık oluyorsunuz. Şiirlerde "buğday, filiz, toprak ve kan " kelimelerinin sık sık tekrarlandığını görüyorsunuz. Hayat, bu kelimelerle Neruda'nın mısralarında filizleniyor. "Nokta" son şiir: Acılardan daha büyük bir yer yoktur Bir tek evren var, o da kanayan evren. " Kitabın arka kapağında ise " Buğdayın Türküsü" var: Halkım ben, parmakla sayılmayan Sesimde pırıl pırıl bir güç var Karanlıkta boy atmaya Sessizliği aşmaya yarayan Ölü, yiğit, gölge ve buz, ne varsa Tohuma dururlar yeniden Ve halk, toprağa gömülü Tohuma durur bir yerde Buğday nasıl filizini sürer de Çıkarsa toprağın üstüne Güzelim kırmızı elleriyle Sessizliği burgu gibi deler de Biz halkız, yeniden doğarız ölümlerle. Fahri Özdemir'in yayına hazırladığı bu kitapta şiirler, temalarına göre tasniflenseymiş daha güzel olurdu. Büyük bir keyifle okudum yine de. Şiirlerine hayran olduğum Neruda'nın başka kitaplarını da edinip okuyacağım. Keyifli okumalar dilerim.
Ve Aşktan Olacak ÖlümümPablo Neruda · Islık Yayınları · 2015248 okunma