···Okunma: 21 Haziran 2020 14:15 Balzac’ın bu kısa ve sarsıcı öyküsü, hem yazıldığı dönemde hem de günümüzde sanata ve resme olan bakışı derinden etkileyen bir gerçekçiliğe sahip.
Bir çok yazar, ressam ve sinemacının eserin etkisinde kalması ve kendi alanlarına uyarlaması da eserin evrenselliğini gösteren başka bir detay.
Tolstoy’un “Sanat Nedir?” Kitabında değindiği “sanatın dışavurumcu ve tarif edilemeyeni yansıtması” fikri ile Balzac’ın Frenhofer karakteri birbiri ile aynı perspektifte hareket ediyor gibiler. Bu açıdan “sanat nedir?” Kitabını da okumanızı öneririm. Tamamlayıcı olması açısından.
-Kusursuz bir eser için sanatçının ne tür yıkımlara uğradığı..
-Nelerden vazgeçebildiği..Ne tür çılgınlıklar yaptığı..
-Sanatçının tamamlandığını düşündüğü, içine tamamen sinen bir eserin, kurduğu duygusal bağ ile birlikte içgüdüsel olarak tamamlanmadığı hissine kapılması..
-Çok yetenekli bir ressamın, düşüncelerine hapsolması ve yaşadığı kararsızlıklar..
-Sanatçının dünyaya bakışı ve sanatı yorumlayış şekli..
Tüm bu konularda büyük fikirler veren bu ince kitap,
Günümüzde hızlı tüketim alışkanlıklarımız ve devlet politikaları nedeni ile tamamen uzak kaldığımız, artık pek ilgilenmediğimiz; resim, heykel gibi sanat alanlarına dair önemli bir ışık tutuyor. Keyifli okumalar..