2020 3. kitabı
Bu kitap sayesinde Fransa'nın tarihini iki konuda tanımış oldum. 1. Olarak ceza sistemi Öylesine ağır bir ceza sistemi ki mahkum olan kimseyi bedenen ve ruhen öldüren bir ceza, kişinin ne denli pişman olduğunun bir önemi olmayıp ömürlük bir mahkumla sürükleyen sistem. 2. Olarak ise sefil durumda olan toplum. Bu sefillik sadece maddi anlamda yokluğu olan insanların sefilligi değil içinde bazı duyguların yokluğuyla ile sefillik çeken insanları da anlatıyor. Ama aralarında öyle biri var ki benim en çok halini üzüldüm karakter Fantine Evladının yokluğunun verdiği acı bir yana ona para gönderebilmek için kendinden güzelliğinden ve en değerlisinden vazgeçen bir kadın , oysaki evladı sefalet içinde büyüdüğünden haberi dahi yoktur. Ve bu habersizlik içinde ölüp gitmiştir. Diğer bir sefil karakter ise Fantine'nin kızı cosette onun çektiği acılar da içler acısı kendisini emanet alan bir ailenin yanında küçük yaşında köle gibi yaşayan bir kız çocuğu. Onu hayatta tutan tek şey ise annesine kavuşacağı günü umududur oysa ki o hiçbir zaman annesiyle kavuşamamıştır. Ama onun için güzel bir gelecek vardır. Bu da Jean valjean sayesinde olmuştur kendisi kitabın baş karakteridir .Küçüklüğü fakirlikle mücadele ile başlayıp ömrünün sonuna kadar ise yaptığı bir hatadan dolayı vicdanen sefillik çekmiştir. Ona iyilik yapan bir papazın gümüş şamdanlarını çalmasıyla vicdani azabı başlar, belki bu sadece onun suçu değildir ona 'Sen hırsızsın hep hırsız kalacaksın' deyip dışlayan bir toplumun suçudur ya da içeride ruhunu ve kalbini öldürenlerin suçudur. Jean valjean yaptığı suçtan dolayı çektiği vicdan azabı yetmemiş gibi bir de onun peşini asla bırakmayan Javer ile uğraşmıştır. Yıllarca ondan kaçarak yaşamaya çalışır. Javer kitaptaki sefil karakterlerden biridir onun sefilligi duygu yokluğudur hiçbir zaman vicdan ve merhamet ile karşılaşmamış kimseye de vicdan göstermemiştir .İyilikte görmeyen Javer iyilik karşısında dayanamayıp kendisine öldürmüştür. Kitap tam anlamıyla bir klasiktir.Yazar her toplumda görüp karşılaşabileceğimiz insanları karaktere sokmuştur. Etik , felsefik , psikolojik ve ahlaki toplum konularına da değinilmiştir. Peki asıl ahlak toplumun koyduğu kurallar mı yoksa insanın içinde ki vicdan muhasebesi midir . Kitap belki bir kere değil birkaç kere okuyabileceğimiz ve her okuduğumuzda bize farklı değerler katan bir yapıt.
SefillerVictor Hugo · Kitap Zamanı Yayınları · 2011105,2bin okunma