Akşemseddin
2020 37. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2020 00:08
Akşemsettin hazretleri 1389 yılında Şam da doğmuştur. İlk olarak Amasya’ ya gelmiş ardından babası vefat etmiştir. Zahiri ilimleri okuduktan sonra hakiki ilmi ve mürşidini uzunca bir süre aramıştır çeşitli merhalelerden sonra Hacı Bayramı Veliye intisap etmiştir Hacı Bayramı Veli’nin ocağında pişmiştir. Bir gün boyunca bir kaşık sirke ile idare etmiştir. Bunu çok fazla bulan Hacı Bayramı Veli hazretleri: “Bu kadar ileri gitme, sonra büsbütün nuraniyet kazanacak ve uçup gideceksin.” Diye latife etmiştir. لتفتحن القسطنطينية فلنعم الأمير أميرها ولنعم الجيش ذلك الجيش “İstanbul muhakkak fethedilecektir. Bu Fethi yapacak hükümdar ne güzel hükümdar, bu fethi yapacak asker ne güzel askerdir.” Efendimiz (ﷺ) ilahi müjdesine mazhar olan Fatih sultan Mehmet hanın hocasıdır. Fatih sultan Mehmet: “Ben İstanbul’un fethinin bana nasip olmasından ziyade Akşemsettin hazretleri gibi bir ulunun zamanında yaşamış olmamdan mesrur oluyorum.” Akşemsettin Hazretleri kendisinin İstanbul’da kaldığı taktirde bu büyük devlet adamının devlet işlerinden kopup derviş olmasına neden olacağını düşünmekteydi. Nitekim birkaç defa kendisinden tarikat Ahkâmını öğrenmek istemiş ve sohbetlerine sık sık katılmaya başlamıştı. Bunun üzerine Akşemsettin hazretleri huzur bulduğu belde olan göynüğe geri dönmüştür. Akşemsettin hazretlerinin gözünde Göynük kayalarının ikiye ayırdığı vadi biçimiyle, Mekke şehrini andırmaktadır. Akşemsettin hazretleri pasteur’ dan yaklaşık 4 asır önce mikrobu keşfetmiştir. Halk’ ı doğru yola tevdi eder bir Allah dostu olmuştur. “Beni gören kimse içimi, dışımı benden sanır, halbuki içimde o sahilsiz deniz vardır.” Demektedir. 1459 senesinde Göynük’te vefat etmiştir. Yolunuz Göynük’ e düşürse şehre ilk girdiğiniz andan itibaren şehir sizi o manevi atmosferiyle karşılıyor. Yeşilliklerin arasında kalmış tarihi evler, sıcak insanları ve tarihi çarşıları ile sizi fazlasıyla cezbedecektir. İlçede Akşemsettin hazretlerinin yanında Ömer sikkin ve debbağ dede türbeleri de bulunmaktadır. Keyifli okumalar dilerim.
Tarih
Akşemseddin Hazretleri ve FetihFaruk Kahraman · Üsküdar Yayınevi · 20184 okunma