Ece TEMELKURAN - Devir (Dilsiz Kuğuların Zamanı)
2020 80. kitabı
Okunma: 26 Haziran 2020 22:12
Bir; 12 Eylül 1980 darbesi romanı olan "Devir" iki farklı kesimden solcu ailenin çocukları olan 10'lu yaşlardaki Ali ve Ayşe nin gözünden, onların olaylara bakışından ve hissettikleri açısından onların diliyle, onların iç sesiyle 80 öncesi ve darbe zamanını anlatıyor. Ali gecekondu mahallesinde yaşayan koyu devrimci ve Alevi bir ailede doğmuş. Devrimci abilerini, ablalarını örnek alarak kendini yetiştirmiş küçük yaşına rağmen çok zeki ve hayal gücü yüksek bir çocuk. Ayşe ise Ali ile babalaının örgüt bağlantısı sayesinde Ali'nin annesinin evlerine gündeliğe gittiği orta sınıf solcu bir ailenin kızı. Ali mahallede abileri ablaları ile büyürken Ayşe apartmanda pekte arkadaşı olmayan çok daha yalnız bir çocuktur. Ali ile yolları kesiştikten sonra Ayşe'nin de dünyasında çok değişiklikler olur. Ali ve Ayşe devrim adına elinden neler gelebileceği ile ilgili planlar yapar ve o çocuk yüreklerine planlarını gerçekleştirmenin mutluluğunu tattırırlar. Okuduğum ilk Ece TEMELKURAN kitabım. İlk başlarda olaylar çocuk iç sesiyle anlatılsığından akışı yakalamada zorlansam da, okumaya devam ettikten sonra müthiş zevk aldığım bir roman oldu. İyi ki yarıda bırakmamışım. Romanın süpriz bir şekilde memleketim Ordu'da bildiğim mekanlarda geçen olaylarla sonlanması da bana ayrı bir tat ve mutluluk verdi.
DevirEce Temelkuran · Can Yayınları · 20162,977 okunma