·277 syf.····Okunma: 26 Haziran 2020 22:14 Kitabı hakkındaki övgü dolu yorumları gördükten sonra okudum ama sadece delilerle ilgili bölümü kısmen ilginç ve ufuk açıcı buldum. Kitabın geri kalanı için bunu söylemem mümkün değil. Belki ben anlamadım yazarı suçlamak istemem.
Evet yer yer ilginç tespitler var ama bütünde yazar alışılmış olanın aksine bir görüş beyan etmek için zorlama yorumlar yapıyor. Her durumda muhalif olmayı kendine iş bellemiş çıkıntı bir ilkokul çocuğunun yaptığından çok da farklı değildi bu yaptığı. Mantıklı olduğu için değil de farklı olmak aksi bir görüş ortaya koymak için yapay bir zorlamayla yazılmış sanki kitap.
Bir de ona göre her şey totalitarizm. O kadar çok yerde kullanılmış ki bu kavramı anlamından uzaklaşmış ve içi boşalmış. Başlarda ilgiyle okumaya çalışırken bunu her şey için rastgele kullandığını görünce komik gelemeye başladı. Sonlara komikliğini de kaybetti sadece saçma gelmeye başladı.
Görüşlerini açıklamak için dayandığı argümanlar ise çoğu yerde bilimsellikten uzak genellemelerden ibaret. Bu insan psikoloji alanında doktora yapmış üniversitede dersler vermiş. Kitabının içinde de bu alanda çalışan biri olduğunu vurgulamış. Yani kitabı yazarın bilimsel kimliğinden bağımsız düşünmek mümkün değil. Buna rağmen yaptığı genellemeler çoğu yerde yanlışlanamayacak, gözlemle ve deneyle tespit edilemeyecek biçimdeler yani bilimsel değiller. İnsan böyledir şöyledir diye diye 7 milyar kişiyi bir kefeye koyuyor sürekli. Bunu o kadar çok yerde yapmış ki kitabı okurken sinirlendim.
Bana göre kitap bu bilmiş eda, herkesi ve her şeyi yargılama tavırları, içi boş kuru genellemeler üzerine kurulmuş ukalalıklardan ibaret. Kitabı tamamlamak için kendimi zorlamak zorunda kaldım. Yorumlardan sonra büyük bir beklentiyle okuduğum bu kitabı beğenmediğimi üzülerek paylaşıyorum.